Това заяви директорът на агенцията д-р Йордан Войнов, цитиран от "Фокус".

По думите на д-р Войнов храните от животински произход са най-рисковите.
"Затова бе създадена и тази агенция, за да може да направи пълен мониторинг по цялата верига – от полето до масата, за да няма прекъсване на тази верига. Нашата работа е ежедневният контрол. Доста е трудоемко, тъй като, възползвайки се от досегашната ситуация, че са съществували няколко контролни органа, доста търговци и производители са си позволявали да работят скрито, което е недопустимо и опасно за здравето на потребителите”, каза още директорът на Агенцията по храните.

Д-р Йордан Войнов посочи, че инспектори започват проверки в зимните курорти, за да не се допусне ситуацията с хранителните натравяния през лятото и лошото предлагане на ол инклузив.

В средата на август министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че храните с изтекъл срок трябва директно да заминават към екарисаж, без да се връщат на производителя, а тези, на които им остават дни до срока или са с лош търговски вид, да се предоставят на социални домове. Министърът предложи още драстично по-високи глоби за нарушителите.