Бакалов, който бе служебен вътрешен министър в кабинета на Георги Близнашки, ще замести на поста Веселин Иванов, който бе уволнен преди ден от военния министър Николай Ненчев.

Бакалов дълги години следеше специалните служби от парламента. Той ще бъде вторият цивилен шеф в историята на българското военно разузнаване.

Първият бе Веселин Иванов, назначен при първото правителство на ГЕРБ.
Назначаването му стана възможно след указ на президента Росен Плевнелиев, според който длъжностите шеф и зам.-шеф на служба "Военна информация" вече не изискват висши офицерски звания.

Преди ден военният министър Ненчев мотивира уволнението на Веселин Иванов с това, че двамата не са успели да постигнат консенсус по важни въпроси за работата на службата, "особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.".

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО.

В момента има и постъпила информация за нередности в службата.

По-рано Николай Ненчев влезе в спор с ръководството на военното разузнаване около предаването на всичките му архиви на Комисията по досиетата.
Той заяви, че това най-накрая ще стане въпреки съпротивата на професионалното ръководство на службата.

Служебният военен министър Велизар Шаламанов имаше желание да смени Иванов, но срещна остра съпротива от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Утре парламентът ще избере вътрешен министър, след като Веселин Вучков подаде оставка по време на последното заседание на кабинета на 4 март. От правителството предлагат за нов министър да бъде избрана номинираната от премиера Румяна Бъчварова, която досега беше с ресор коалиционна политика, докато за сигурността отговаряше другият вицепреимер Меглена Кунева.

Вучков уточни, че няма да се върне като депутат в парламента, каквото право има, а отново ще са занимава с преподавателска дейност. Той е юрист по образование и преподава в Академията на МВР и в Югозападния университет в Благоевград.

Самата Румяна Бъчварова заяви, че ще следва политика на приемственост и няма да сменя зам.-министрите в МВР.