Според текстовете директор на военното разузнаване може да бъде само военнослужещ на действителна служба, с висше звание. Заради промените, шефът на служба "Военна информация" Йордан Бакалов подаде оставка, но военният министър Николай Ненчев отказа да я приеме.

Президентът Росен Плевнелиев счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили, съобщават от прессекретариата му.

От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало службата да изпълнява поставените й задачи.

"Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност", пише в мотивите на държавния глава.

Според Плевнелиев, основните задачи на военното разузнаване на стратегическо ниво надхвърлят рамките на дейността по осигуряване на Българската армия, а тези, които имат чисто военен характер и изискват специфична военна експертиза, са само една част.

Президентът не приема тезата, че всеки един военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опита, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на Службата.

След като цивилни лица могат да бъдат зам.-директори и ще могат да изпълняват функциите и правомощията на ръководителя в негово отсъствие, не виждам основание директорът да не може да бъде лице, различно от военнослужещ“, счита държавният глава.

Росен Плевнелиев призовава също така народните представители да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба „Военна информация“ и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

След като Народното събрание, президентът и Министерският съвет имат важна роля при управлението на системата за защита на националната сигурност, не виждам основание служителите, подпомагащи органите в тази дейност, да бъдат ограничавани при заемане на тези длъжности“, аргументира се държавният глава.

В тази връзка Росен Плевнелиев призовава депутатите да преразгледат правилото кой опит ще бъде приет за професионален в областта на националната сигурност за цивилните лица и във въоръжените сили за военнослужещите, като отчетат функциите на Служба „Военна информация“.

Военният министър очаква бърза реакция от НС

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очаква по-бърза реакция от парламента, след като президентът върна Закона за военното разузнаване за ново обсъждане, предаде БНР.

"На службата, която работи в променена и силно критична среда, трябва да бъде осигурено спокойствие", категоричен бе той.

Министър Ненчев харесва работата на ръководителя на Служба "Военно разузнаване" Йордан Бакалов и държи той да остане на поста си.

"Трябва да призная, че след неговото встъпване в длъжност, значително се подобри качеството на информацията, която получаваме, не само аз. Силно съм улеснен от неговата дейност. Хубаво е да дадем основание за спокойствие, както на директора на службата, така и на служителите да си свършат работата", допълни Николай Ненчев.

На въпрос на БНР възможно ли е руските тайни служби да имат достъп до секретна информация на НАТО през свои агенти в разузнаването ни, министърът отговори, че прави всичко възможно да предотврати подобни действия.