Това стана на церемония в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където Салех пристигна тази сутрин, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

На подписването на плана, предложен от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ), присъстваха саудитският крал Абдула, престолонаследникът принц Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, йеменският вицепрезидент Абд Рабо Мансур Хади и представители на опозицията.
Инициативата на ССПЗ предвижда Салех да предаде властта на Хади. Представителите на йеменската опозиция подписаха плана след президента.

Според плана Салех ще остане почетен президент още 90 дни, след което заместник-държавният глава ще въведе временно правителство и ще насрочи избори, съобщи АФП, на която се позова БГНЕС.

Али Абдула Салех, който бе ранен при покушение през юни тази година, ще замине незабавно на лечение в Ню Йорк, съобщи по-рано днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс. Салех уведомил за това Бан в телефонен разговор вчера.

Ситуацията в Йемен е нестабилна вече 10 месеца, след като през януари избухнаха протести с искане за оставката на президента, обвиняван от критиците в корупция и раздаване на постове на свои близки. Салех на няколко пъти обещаваше да подпише плана, но след това се отмяташе.

Заради това младежи, които от месеци участват в протестите в Сана, отхвърлиха подписаното споразумение за предаване на властта и призоваха за масови демонстрации утре, съобщи Франс прес. "Младежкият организационен комитет за мирна революция призовава за масови протести утре за отхвърляне на подписаното в Рияд споразумение", съобщил за агенцията говорител на протестиращите.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче нарече събитията "важен етап" за народа на страната и заяви: "САЩ призовават всички страни да започнат незабавно да прилагат условията на това споразумение". Той добави, че вижда  възможност за ново начало за Йемен, който е бедна, но стратегически важна страна, съюзник на Вашингтон в борбата с "Ал Кайда".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън също приветства споразумението. "Това е само началото. То дава на йеменския народ така необходимата надежда, че страната им може да обърне страницата и да прегърне едно ново бъдеще", каза Аштън, благодари на Съвета за сътрудничество в Залива за посредническите усилия и призова всички партии в Йемен да се придържат добросъветстно към плана.

През юни от Външно министерство призоваха българите, които се намират в страната, да напуснат. Все още не е ясно дали ситуацията ще се успокои, след като президентът сдаде властта.

В Сирия и Египет, където отново избухнаха протести, продължават кървавите сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност.