Това съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Взривовете отекнаха десет минути след като в Шведската телеграфна агенция и в шведското разузнаване се получили имейли със заплахи на арабски и шведски, свързани с шведското военно присъствие в Афганистан и с карикатурите на пророка Мохамед на шведския карикатурист Карл Вилкс.

Шведската полиция разследва двата бомбени взрива в центъра на Стокхолм вчера като терористични престъпления според шведския закон, предаде Ройтерс. Имаме добри следи, заяви на пресконференция днес представителят на полицията за сигурност СЕПО Андерс Торнберг. При дадената ситуация не сме повишавали равнището на терористична опасност, подчерта той.

 Първата експлозия беше предизвикана, когато кола избухна в пламъци, те възпламениха бутилки с газ в багажника й и колата се взриви, обясниха представители на полицията. Втората експлозия последва броени минути след това на 200 метра от мястото на първата. В нея загина един мъж, а двама души бяха леко ранени.

Шведският премиер Фредрик Райнфелд осъди днес двете експлозии, но предупреди, че е желателно да се избягват спекулациите, тъй като има опасност те да предизвикат напрежение, посочва ДПА. Експлозиите са нещо недопустимо, каза премиерът, допълвайки, че правителството ще защити отвореното общество и демокрацията. Когато получим отговори, тогава ще направим и заключения, каза Рейнфелд в предавана по телевизията пресконференция. 

По-късно ислямистки уебсайт идентифицира атентатора зад взривовете в центъра на Стокхолм като Таймур Абдел Уахаб и публикува негова фотография, предаде АФП. „Това е нашия брат, муждахидин Таймур Абдел Уахаб, който проведе мъченическа операция в Стокхолм”, съобщава сайтът „Шумух ал ислам". На снимката, публикувана на сайта, се вижда мъж с тъмни очила, стоящ с ръце в джобовете. 

Двайсет и девет годишен жител на град Транос, пристигнал от Ирак е извършил атентатите в Стокхолм, съобщава от своя страна руско радио, позовавайки се на информация в шведските медии.

Иракчанинът е работил като "жива реклама” на ресторант, разположен на улицата, на която е извършен взрива. Според шведската полиция взривното устройство е избухнало по-рано от плануваното и това е предотвратило смъртта на стотици, допълва bTV.

*новината е актуализирана в 21 часа