В късния неделен следобед стана ясно, че детето е загинало при взрив на газ, който е разрушил до основи къщата, съобщи наблюдаващият прокурор по случая Милчо Генжов, предаде БНР. За сега остава неясно какъв е източникът – дали газова бутилка, която е намерена в къщата, или съоръженията, по които минава природният газ. В къщата не е имало отопление на газ, а бойлерът е бил здрав.

Управителят на газовото дружество Момчил Момчилов каза, че тръбата, която преминава в района на инцидента, не е нарушена и повод за притеснения няма.

От Държавен технически надзор във Велико Търново в понеделник ще изпратят екип, който ще инспектира на място, заедно със специалисти от газовото дружество.

Сигнал за взрива в частна къща на ул. „Васил Левски” в Севлиево е получен около 22.30 часа в събота в МВР. При инцидента са пострадали 11-годишно момче и 15-годишната му сестра. Двете деца били настанени в МБАЛ-Габрово, където по-късно момчето е починало. 

Сестра му е била приета с 28% изгаряния в "Пирогов". Леко пострадал е и 31-годишен мъж, който се притекъл на помощ.

По време на инцидента двете деца са били сами в жилището.  Децата живеели сами, техните родители работят в Белгия, казаха от пресцентъра на Община Севлиево. Баба им живее с тях, но в момента на инцидента е била на гости в съседно село.

Кметът на Община Севлиево Иван Иванов съобщи, че огледът на мястото на експлозията вероятно ще продължи и следващите дни. Кметът посочи, че освен напълно разрушената постройка при взрива, двете съседни едноетажни къщи са в състояние, в което вероятно ще се наложи да бъдат досъборени, защото са опасни за живеене. Другите регистрирани щети са на по-странични жилищни сгради, където има начупени стъкла.

От Община Севлиево вече търсят близки на загиналото момче и ранената му сестра. Тя ще бъде настанена при тях, след изписване от болницата. Търси се и връзка с родителите на двете деца.

По случая е започнато досъдебно производство. Действията по разследването се осъществяват под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.