Взривът е избухнал в 14.40 ч. (московско време) в мотриса, която е била в тунела между станциите "Сенная площадь" и "Технологический институт", съобщиха от Националния антитерористичен комитет на Русия, цитирани от ТАСС и РИА Новости.

Губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко съобщи за 10 жертви. От НАК пък съобщават, че по предварителни данни убитите са 9.

Вижте снимки>>>

На място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. 22-ма души, които са с най-тежки наранявания, са транспортирани в лечебни заведения, съобщи прессекретарят на губернатора на Санкт Петербург Андрей Кибитов.

Уведомен е и руският президент Владимир Путин, който точно днес е в Санкт Петербург. Той вече е провел разговор с директора на Федералната служба за сигурност.

Путин заяви, че се разследват всички възможни версии, включително терористична атака.

Говорителят на Главната прокуратура в Русия Александър Куреной определи случилото се като терористичен акт.

"Всичко, което зависи от прокуратурата, ще бъде направено, за да бъдат разкрити всички действия, довели до този терористичен атентат, така че това да не се повтори", заяви Куреной, цитиран от Газета.Ру.

Агенция "Интерфакс" предаде, че камерите за видеонаблюдение в метрото са заснели предполагаемия извършител на атентата. По непотвърдени засега данни взривното устройство е било оставено във вагона в чанта.

Всички станции на метрото в Санкт Петербург са затворени, а всички пътници са евакуирани.

Телевизия "Россия 24" предаде, че в метрото е избухнало самоделно взривно устройство с поразяващи елементи. Източник от силите за сигурност коментира, че дори бомбата да не е била с голяма мощност, шрапнелите са довели до много жертви.

Ръководителят на информационния център на Националния антитерористичен комитет Андрей Пржездомски заяви, че на метростанция "Пло́щадь Восста́ния" е открита неизбухнала бомба, която е била обезвредена.

Спешно са разпоредени допълнителни мерки за сигурност в московското метро, както и на летищата "Внуково", "Пулково" и "Шереметиево".

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма информация за пострадали български граждани. Генералният консул на България в Санкт Петербург Светлозар Панов уточни, че в града живеят около 500 българи.