В по-голямата част от страната температурите и през деня ще останат далече под нулата – в интервала от минус четири до минус девет градуса. Само по черноморското ни крайбрежие, както и в югозападна България – от минус два до плюс три. По Черноморието температурите ще се движат между минус четири и минус девет градуса.

В Източна България силният северен вятър ще отслабне до умерен. Над по-голямата част от страната ще има разкъсана облачност, която следобед ще се увеличава.  На отделни места главно в югоизточните райони, включително и по южното Черноморие, ще прехвърчи слаб сняг.

В планините ще бъде предимно слънчево, почти тихо. Само по високите части с умерен вятър с посока запад-северозапад. Много добри условия и за ски, и за сноуборд в планинските ни курорти. През следващите дни нови и обилни валежи не ни очакват, но ще става все по-студено. Температурите, дори и максималните, ще бъдат под нулата.

Най-студено тази сутрин е било в Драгоман. Там измерената температура е минус 16 градуса, съобщиха от НИМХ. В Кнежа днес е минус 14 градуса, в Казанлък – също минус 14, във Велико Търново в минус 15 градуса.

Продължава да е усложнена обстановката на територията на страната. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Остава ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона на територията на област Добрич, Варна, Добрич и Силистра, съобщиха от МВР.

Снощи бе възстановен трафикът в двете посоки на пункт на българо-турската граница, на Дунав мост също е възстановен трафикът от двете посоки на всички видове превозни средства, както и на българско-сръбската и на българо-гръцката граница. На българо-румънската граница за движение са отворени пунктовете Дуранкулак - Кардам - Силистра, но пътищата към тях са затворени за почистванe, предаде БНР.

Затворени са проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица и Върбишки, Троян - Кърнаре и Дюлински, а Вратник - за товарни автомобили над 10 тона. Товарните автомобили задължително трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета през проходите Ришки, Котленски, Петрохан, Рожен, Предела, Печинско, Превала и Прохода на републиката.

Забранено е за движение на всички МПС в цяла Добричка област с изключение на пътя Добрич - Албена - Кранево, Каварна - Варна и Добрич - Балчик. Затворени за всички МПС са направленията Кичево - Оброчище, Девня - Дъбравино, Шипково - Рибарица, Брезник - Божурище, Брезник - Сливница, от района на Обсерваторията до село Момчиловци, път 5005 от връх Шипка до връх Бузлуджа.

Всички МПС задължително трябва да се движат с вериги по пътя Слънчев бряг -  Обзор, Гоце Делчев - Петрич, Габрово - Узана, Велинград – Сърница - Бардуче, Белово-Юндола, Ракитово-Превала, Велинград-Юндола, Асеновград-Първомай, Сливен - Стара река, както и по всички пътища на територията на Община Самоков. Товарните автомобили трябва да са с вериги по пътя село Гърляново - Гюешево, Садово - Хасково, Петолъчката - Омуртаг, Тополовград - Звездата, Хасково - Кърджали, Харманли - Пловдив, както и по всички пътища в Област Търговище.

Остава бедствено положението в следните общини: област София - Своге, Годеч; област Пазарджик - община Лесичово, Батак; община Велинград – с. Пашово, с. Чолаково; област Смолян - община Баните, област Варна – общини Вълчи дол, Ветрино, Долен чифлик, Суворово и Аксаково. Сили и средства на МВР оказват помощ на жителите от населените места със затруднен достъп.

Продължава да е затруднен достъпът до следните населени места: Област София - Добравица, Добърчин, Губислав, община Своге; община Етрополе – няма достъп до махала Оселна - нямат стоки от първа необходимост и медикаменти; община Драгоман – няма достъп до с. Долно ново село и с. Вишан; в община Костенец – няма достъп до с.Голак; община Ботевград – няма достъп до с. Боженица /мах. Урвич, Близнаковци, Дупчовци/, с. Липница /махала Горановци/, с. Рашково /махали Белчово, Пехчени връх, Габровница/; Област Кюстендил – с. Цървена ябълка и до с. Сажденик, общ. Кюстендил. В района на Своге са изпратени допълнителни сили на ГДПБЗН с тежка инженерна техника за разчистване на пътя към с. Батулия и Оселна.

Проблеми с електрозахранването има само в района на BG-EVN "Електроразпределение" АД. Без електрозахранване са общо 24 селища, 1500 потребители в областите Смолян и Кърджали. За отстраняването на авариите работят 28 екипа на дружеството.

Три родилки от общини Стралджа, Руен и Силистра са транспортирани до болнични заведения. Изтеглени от снежни преспи са над 80 превозни средства. Оказва се съдействие на пътните служби по разчистване на паднали дървета. Гранична полиция е провела операция по извеждане на автомобил със закъсали румънски граждани в района на Дуранкулак.

Вижте прогнозата за времето за февруари