Това съобщиха от пресслужбата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания, потвърди за Дарик заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков. Той обясни, че има информация към този момент, че такива партиди краставици не са достигнали до нашата страна, а разпространението им е локализирано в Германия и Дания.
Тамошните власти са реагирали и всички количества такива краставици са изтеглени от пазара.

На въпрос какво причиняват на хората микроорганизмите, открити в испански краставици, Величков разказа, че част от тях са естествена флора на чревния тракт на човека. По-агресивните и опасни щамове на тези бактерии обаче могат да доведат до симптоми като диария и температура, като по думите на Величков това се наблюдава при хора със занижен имунитет.

Въпреки че официално чрез RASFF се знае, че у нас няма заразени зеленчуци, експерти на агенцията ще вземат проби от краставици и домати, за да следят за евентуално наличие на бактерията.
Пробите са за наличие на микроорганизми и ще бъдат оповестени до 72 часа.

В четвъртък Европейската комисия обяви тревога, информирайки, че краставици, внесени от Испания, са един от преносителите на колибактерията.
В Германия трима души са починали, а 214 лежат в болници с тежка стомашна инфекция. Бактерията е потенциално смъртоносна, като предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система.
Бактерията е засегнала също Швеция, Дания, Великобритания и Холандия. Въпросните краставици идват от испанските области Малага и Алмерия, уточни комисията. Испанските власти се опитват да локализират фермата, където са отглеждани краставиците, за да открият причината за заразата.


Последна актуализация в 16.15 ч.