Реката започнала да залива пътя за Царево и се е наложил спешен пробив, съобщи bTV.

Мярката е превантивна, а решението е взела общината. Целта е да не се допусне бедствена ситуация предвид очакваното влошаване на времето, при която Синеморец и Резово да останат откъснати.

Чрез общо 15 контролирани взрива през пясъчната коса е прокаран 90 метра канал и е възстановено нормалното вливане на реката в морето. 

"С контролираните взривове отворихме пясъчната коса, тоест подпомогна се малко оттичането на реката, тъй като нивото на река Велека вече беше започнало да залива пътя. Ако оставим на природата реката сама да се изтече, имаше опасност нивото да се вдигне още повече", заяви пред БНР кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Акцията е продължила 6 часа. След спешния пробив нивото на реката е спаднало с метър.

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по пътя Царево - Резово в участъка преди стоманения мост над река Велека, поради силни ветрове и опасност от заливане на пътното платно.

Според метеоролозите в Бургаска област ще духа силен и бурен вятър от север-североизток. Валежите ще се усилят, като и по Черноморието вече ще са предимно от сняг. Очаква се образуване на значителна снежна покривка, преспи и навявания, заледени пътни участъци. Температурите ще се понижат до минус 10 градуса и ще продължат да падат. Очаква се вълнението на морето да е 4-5 бала.