Гърция отзова посланика си във Виена, предаде AFP. Сърбия и Словения през последното денонощие изпратиха по границите си военни части. За първи път мигрантски проблем надвисва и над Албания. По много пътища в региона царят задръствания и хаос.

В същото време еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че има опасност миграционната система на ЕС съюза да рухне, предаде AFP. „В следващите 10 дни се нуждаем от осезаеми и ясни резултати на място. Иначе, има риск цялата система напълно да се разпадне“, е казал той в Брюксел след среща вътрешните министри.

В обзор за ситуацията в Югоизточна Европа „Фокус“ припомня, че от няколко дни страните по т. нар. Балкански път една след друга или затвориха границите си, или въведоха строг контрол върху произхода на мигрантите. Те приемат бежанци единствено от държави, в които се водят военни действия.

Решението части на сръбската армия да помагат на полицията и граничарите е взето на извънредно заседание на Бюрото за координация на службите за сигурност. То е проведено под председателството на премиера Александър Вучич, който е призовал президента Томислав Николич незабавно да свика Съвета за национална сигурност.

Словения изпрати войници за засилване на 671-километровата граница с Хърватия, предава агенция HINA. Първите над 80 войници вече са пристигнали в полицейските управления в Копер, Ново Место, Целйе и Марибор. Ако се налага на военните е разрешено да употребяват сила. HINA припомня, че в последните десет дни Австрия е върнала на Словения над 400 бежанци, за които все още не е намерено място за настаняване.

По границите на Хърватия е въведен допълнителен контрол върху всички превозни средства, включително върху автомобилите и автобусите. Това доведе до образуването на огромни колони и забави с часове минаването през ГКПП.

Километрични опашки са се образували по граничните пунктове Хоргош и Баяково на границите на Сърбия с Унгария и Хърватия. Колоната на унгарската граница е дълга над 4 км, а на сръбско-хърватската граница опашката надхвърля 7 км.

Междувременно Хърватия върна на Македония през Сърбия няколкостотин души от Афганистан, които препълниха лагера на граничния пункт Табановце на македонско-сръбската граница. Афганистанци лагеруват и в „ничията зона“ на същия пункт.

Влак, пълен с бежанци, от сутринта стои на гарата в южния македонски град Гевгелия и чака разрешение да тръгне към Сърбия. 600 души има във влака според външния министър на Р. Македония Никола Поповски.

Поповски, цитиран от македонското електронно издание МКД, е припомнил, че миналата година през Македония на път за Западна Европа са минали около 750 000 мигранти.

Сега между 4000 и 5000 афганистанци чакат да влязат в Македония в лагера при Идомени (Сехово) на гръцка територия.

Пак в Гърция протестиращи мигранти блокираха магистрала от столицата Атина за Централна Македония, което принуди полицията да се намеси. Гръцки анархисти се организират в подкрепа на бежанците и да събират клещи и секачи, с които те да пробиват телената ограда по границата с Македония.

За първи път множество пришълци се появиха по границата на Гърция с Албания. Голяма група сирийски бежанци тази сутрин се е приближила към гръцко-албанската граница, предава електронното издание на "Курир", като се позовава на съобщения на албанската полиция. Според полицията, албанските гранични патрули вече са засилени, като най-много полиция има на ГКПП "Капищица".

„Няма да позволим Гърция да стане склад за мигранти, докато Европа продължава да живее сякаш нищо не се случва.“ Това е заявил гръцкият премиер Алексис Ципрас парламента на страната, цитиран от радио "Свободна Европа". Ципрас е заплашил, че ако не се промени отношението към Гърция, тя ще блокира бъдещите решения на съюза.

Гърция отзова посланика си във Виена за консултации, като част от продължаващия й спор с Австрия по европейската мигрантска криза. Нейното външно министерство декларира, че се използват „коренящи се в XIX век“ инициативи. Критиката е против решението на Австрия да свика среща на държавите от Западните Балкани без да покани гръцки представители. От Атина връчиха и протестна нота на Австрия.

На срещата във Виена вчера беше взето решение Австрия да помогне контингент от 20 полицейски служители на македонската граница с Гърция.