Това обясни шефът на водите в екоминистерството Асен Личев, цитиран от в."24 часа".
Първо ще се ограничи подаването на вода към вецовете, а ако няма достатъчен приток при снеготопенето напролет, ще има режим и за питейното водоснабдяване, обясни той.

Най-зле в момента е язовир “Среченска бара” в Стара планина, който водоснабдява Враца, Монтана, Берковица, Вършец, Мездра и още двайсетина по-малки селища в Северозападна България. Водата в язовира е намаляла наполовина, съобщи управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов, цитиран от БТА.
В района на язовира не е валял дъжд със стопанско значение от края на юли и оттогава водата в язовира е намаляла от 15,5 млн. куб. м до 7 млн. куб. м. Санитарният минимум, под който не може да се
черпи вида от язовира, е 3 млн. куб. м, поясни Иванов.

Преди 10 дни Иванов предложи въвеждане на режим на водата в Монтана и във Враца заради намаления обем на "Среченска бара", но кметовете на двата града отказаха заради предстоящите Коледни и Новогодишни празници и с надеждата, че до Нова година ще завали дъжд или мокър сняг. Засега обаче прогнозите за валежи в района на язовира не се оправдават, коментира управителят на водното дружество в Монтана.

Поизпразнен е и язовир “Дяково”, който подава вода за Дупница и Кюстендил. При този язовир при общ обем от над 35 млн. куб. м в момента наличният полезен обем е едва 4,8 млн. куб. м., сочат още данните на екоминистерството.

В най-големия изкуствен водоем в страната - “Искър”, който подава вода за София, в момента има около 437 млн. кубични метра вода, което е 66% от обема на язовира.
“Все пак още е далече от 100-те милиона кубика, които бяха останали при източването му и голямата водна криза в София през 90-те години на миналия век. София обаче няма резервен водоизточник и това е големият проблем”, обясни Личев.

За да се избегне ограничаване на ползването на вода от питейните язовири, те трябва да бъдат напълнени отново напролет от снеготопенето. Това обаче може да стане, ако по планините се задържи обилна снежна покривка в рамките на 150-190 дни през зимата.
"Не дойдат ли достатъчно снежни запаси, застрашена е и цялата икономика на страната - енергетика, водоснабдяване, индустрия и земеделие”, сочат още данните на екоминистерството.

В момента наполовина са пълни язовирите “Огоста”, “Съединение”, “Копринка”, “Жребчево”, “Тополница”, “Батак”, “Доспат”, “Въча”, “Студен кладенец”, “Мандра”, които освен за питейно водоснабдяване се ползват и за енергийни цели. По думите на Личев те не са били на толкова ниско ниво от сушавата 2006 г.  Ако до края на месеца не натрупа хубава снежна покривка, от тези водоеми водоползването ще бъде ограничено.

До момента малкото сняг, който валя в страната, не можа да се задържи. Днес обаче синоптиците прогнозират обилен снеговалеж до края на деня в цялата страната. В Смолянско до обяд снежната покривка надмина 10 см.

Наскоро екоминистър Нона Караджова предложи до определена консумация водата да се заплаща по една цена, а при надвишаването й - по друга тарифа с цел стимулиране пестенето на вода. Тя даде за пример възприетата практика в посетен от правителствена делегация израелски град, където семействата с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат значително по-ниска цена на водата.
"Фактът, че никой не пести вода означава, че има резон за подобно нещо", коментира министърът.