Оранжев код заради силния вятър е обявен в шест области на страната днес. Бурен вятър се очаква в Северозападна България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе. В останалите 22 области в страната важи жълт код за опасно силен вятър.
По-рано в София беше съобщено, че вятърът е съборил билборд на Орлов мост, но по-късно се оказа, че камион с хранителни стоки го е блъснал.

От северозапад с умерен и силен вятър днес в страната нахлува по-хладен въздух, показва прогнозата на Дир.бг. Утре над цялата страна, температурите ще бъдат с повече от 10 градуса по-ниски от вчерашните, от 24, 26 до 32-33 градуса в крайните източни райони.

Вятърът вече се засили в Северозападна България и на места е със скорост 10 метра в секунда, предаде и БНР. Заради силния вятър в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе е обявен "оранжев код" за опасност.
В планините още преди обяд вятърът от северозапад започна до се усилва и към края на деня ще е бурен. През деня температурите ще се понижават и към 15 часа на 1200 метра ще бъдат около 18°, на 2000 метра - около 12°.

По Черноморието през по-голямата част от деня времето ще бъде слънчево (до 34 градуса), а вятърът - слаб.  Вечерта ще има влошаване на времето - вятърът сериозно ще се усили, облачността увеличи и на места ще превали и прегърми. Температура на морската вода е 26-27 градуса.

Въпреки рязкото захлаждане, обаче, това са температури около обичайните за края на август. Облачността ще бъде променлива, на места в планините, Предбалкана и източните райони ще превали и прегърми.

Във вторник вятърът ще отслабне, но все още в Дунавската равнина ще бъде умерен. След средата на седмицата вятърът ще стихне, а температурите отново ще се повишават до стойности малко над обичайните за края на август и началото на септември, но без да достигат рекордните нива от тази седмица.

Седмична прогноза