Това заяви членът на Висшия съдебен съвет Пламен Стоилов по повод скандала в съдебната система и гражданската инициатива в подкрепа на искането на Съюза на съдиите целият ВСС да подаде оставка заради скандалното назначение на съдия Владимира Янева, съобщи БТА.

В сайта "Биволъ" бяха публикувани телефоните на членовете на съвета с призив граждани да им изпращат SMS-и.

По думите на Стоилов "опитите за дресировка" на ВСС са били непродуктивни. "Доволен съм, че една политическа сила се включи в атаката. Вероятно иска да подкрепи някои свои рожби в София. Ако си подам оставка, ще е, ако Общото събрание на следователите ми я поиска", категоричен бе Стоилов, имайки предвид Синята коалиция, която стана първата партия, подкрепила идеята за оставка на съдебния съвет.

Колегата му Цони Цонев пък заяви, че е получил SMS с текст: "ВСС - жълта тиква с червени семки".
"Истината по въпроса е, че не беше избран кандидат, който Съюзът на съдиите подкрепи за председател на Софийския градски съд. Всичко останало е едно лицемерие", коментира Цонев.

Ръководителят на инспектората към ВСС Ана Караиванова каза на свой ред, че има една част магистрати, които специализирали как да се промени властта. За това тя предлага реформата да започне от ниските нива.
"Народът не се вълнува кой е избран за ръководител на прокуратура или съд, а как се решава проблемът с имотната мафия", посочи Караиванова.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова каза, че е възможно е да има само един катарзис: "Той е един път и с това приключва. Не може да има поредност от катарзиси". По думите й магистратската общност по места трябва да бъде окуражавана, а не тя да окуражава членовете на ВСС.

По думите на проф. Анелия Мингова се използва недоволството у гражданите от съдебната система като цяло и се фокусира негативът върху ВСС.
"Част от протестите са от хора, които са недоволни от свършеното от съвета. Това не може да бъде скрито и за това имаме нужда от подкрепа. Във всички SMS-и прозира липса на разбиране за множеството оправдателни присъди по знакови дела. Личи недоволство от неефективни мерки с оглед бързо правораздаване. И всичко това се фокусира върху съвета", допълни тя.

Членът на съвета Георги Шопов пък заяви, че е получил около 100 съобщения, като първите били "цивилизовани", но след това нещата ескалирали и се стигнало "до заплахи и просташки обиди".