В Далас бе диагностициран случай на предаване на вируса Зика по полов път, съобщиха местните здравни власти.

"Пациентът е бил заразен с вируса, след като е имал сексуален контакт с болен човек след завръщането му от страна, където е разпространен вирусът", съобщиха в комюнике здравните власти в окръг Далас, цитирани от Франс прес и БТА. 

Окръжната здравна служба уточни в "Туитър", че въпросното лице не е пътувало в чужбина, а се е заразило с вируса от човек, който е бил във Венецуела. Центровете за контрол и превенция на заболяванията потвърдиха, че има случай на заразен в Далас, но не са правили проучване по какъв начин е бил предаден вирусът.

Обикновено Зика се предава при ухапване от комар, отбеляза Асошиейтед прес. Учени изследват дали е възможно той да бъде предаван по полов път.

Вирусът бе открит в семенната течност на мъж в Таити. Съобщава се и за учен от Колорадо, който се заразил с вируса в чужбина и го предал на съпругата си, когато се върнал у дома през 2008 г.

Зика се свързва с хилядите случаи на новородени с недоразвити мозъци. Вирусът се разпространява в Северна и Южна Америка, но вече стигна и до Европа. Световната здравна организация обяви вируса за глобална обществена заплаха.