До края на годината трябва да бъдат договорени 2,5 млрд. лева по оперативната програма, допълни министърът на конференция за представянето на програмата, цитиран от БТА. Той отчете, че 2010 г. е била годината на уговаряне и ускоряване на проектите, а през тази година целта е те да се реализират, предаде КРОСС.

Сред проектите, които ще бъдат осъществявани през тази година, са за интегрирания градски транспорт в седемте големи града на страната, за общински и държавни болници. Ще стартира и проект за обновяване на 720 000 панелни жилища и сгради в лошо състояние, в които живеят 3 милиона българи. Половината от тези сгради са в четири града – София, Пловдив, Варна и Бургас, каза Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Ще бъде поставено и началото на публично-частното партньорство чрез програма "Джесика", обясни министърът.
Той прикани общините и регионите да подготвят качествени проекти. Общините вече имат списък от чакащи проекти, които са готови за финансиране и са на обща стойност 650 млн. лева.

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев каза, че програма "Регионално развитие" е с най-видимите и ясни резултати - гражданите могат да видят къде отиват европейските пари.
Културният министър Вежди Рашидов се похвали, че за първи път по програмата се усвояват и пари за култура - около 57 милиона лева.
Средствата ще отидат за обновление на театри, галерии, концертни зали, а също и за проектите Български Лувър и Музеят на българското изкуство по време на тоталитаризма.

Има 4,5 млн. лв. за реставрация на Националната художествена академия, предаде "Фокус". Реставрират се театрите в Бургас, Варна, Русе. 16 млн. лв. се усвояват за подобряване на градската среда - ларгото на София (пространството между президентството и Министерския съвет).
Според Рашидов трябва да се работи още и за културния туризъм, тъй като страната ни има огромен неизползван потенциал в това отношение.

В ход е създаването на Държавната компания за стратегически пътни проекти, каза още Росен Плевнелиев. Очаква се промените в Закона за пътищата, с които ще се регламентира статута на компанията, да бъдат внесени в МС до края на февруари. Тя ще се занимава с трите проекта за магистралите "Хемус", "Черно море" и "Струма".