Преди 89 години се създава държавата Ватикана

stat
16:21  |  11 февруари 2018 | / Автор Красимир Тодоров /  
Създаването на Ватикана е парафирано от Бенито Мусолини Създаването на Ватикана е парафирано от Бенито Мусолини
Сн.: Facebook

На 11 февруари 1929 година в Рим кардинал Пиетро Гаспари и тогавашния премиер на Италия Бенито Мусолини подписват споразумение.
То е  между Римо-католическата църква и държавата. С този документ се създава суверенната папска държава Ватикана. Така на практика се решава „Римския въпрос“, за който най-напред се поставя въпрос през 1870 година.

Определени са много точно правата и привилегиите на Римо-католическата църква и нейното положение в държавата Италия. Освен това се признава католицизма за единствената държавна религия в страната, както и пълния суверенитет на Светия престол във вътрешните и международните отношения.

Формално Ватикана става най-малката държава в света с площ 0.44 км2. Голяма част от тази територия се заема от катедралата „Свети Петър“ и едноименния площад. Цялата държава е оградена със стена от 3200 метра.

Името идва от хълма, на който е разположена католическата държава. Той е бил средище на жреците на етруските, след това на римските храмове и жреци, които предсказвали бъдещето. Името на латински идва от „vaticinia“-предсказание.
Последно в Спектър


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.