Агенцията за закрила на детето в Търговище вече е определила приемните родители, които ще се грижат за момиченцето, съобщиха БНР и "Фокус".

Началникът на детската клиника в "Св. Марина" проф. Виолета Йотова обясни, че никой от близките на Сияна не я е потърсил. След 25 години стаж като педиатър, лекарката е потресена, че въпреки болките и стреса, нито веднъж момиченцето не е потърсило майка си.

"Думата "мамо" я няма в речника на това детенце. То вече търси внимание, учи се от сестрите и лекарите да говори. Усмихва се и се опитва да говори. Ако попадне в нормална среда, ще се възстанови напълно", категорична бе проф. Йотова.

Сияна беше приета в УМБАЛ "Св. Марина" на 1 май със счупени ребра и травми на панкреаса и далака след жесток побой, за който бе задържана 21-годишната й майка Любослава Любенова. Съдебно-медицинската експертиза установи стари травми по тялото на детето, които дават основание да се смята, че момичето е било малтретирано системно. След тежка коремна операция животът на детето вече е вън от опасност.

Съдбата на 2-годишното момиченце предизвика вълна от съчувствие. Чрез "Труд" желание да го осинови декларира 47-годишна варненка, която от 7 години работи в Рим.

"Трогнах се от драмата на това момиченце. Самата аз нямам деца, починаха и родителите ми. Домът ми е празен, имам финансови възможности и бих дала обич и добро бъдеще на Сияна", обясни Сузана Исмаилова, която смята да депозира молба в Агенцията за закрила на детето.

Телефоните в детската клиника в "Св. Марина" пък буквално са прегрели от обаждания на хора от цялата страна, които искат да дарят дрехи и играчки.

От лечебното заведение благодариха на всички желаещи да помогнат и увериха, че разполагат с всичко необходимо за грижите за Сияна.