Това е станало по време на тактическото учение „Черно море-2017”, според информация от щаба на Военноморските сили във Варна.

Комисията, която разследва авиоинцидента, ще се произнесе до месец.

Благодарение на професионализма на майор Георги Анастасов и на бързите и адекватни действия на водолазите и моряците по време на спасителната операция е предотвратена по-голяма трагедия, каза командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

"Действията му са наистина да спаси, да не падне вертолетът върху кораба, защото вертолетът можеше да падне и да има десетки жертви. Второто което е, че е направил всичко възможно да даде шанс на своите колеги и другари", обясни Петев.

Вицеадмирал Емил Евтимов посочи, че до произнасяне на комисията се спира експлоатацията на вертолетите “Пантер“, а с пилотите ще работят психолози.

Този месец аварийно-спасителното осигуряване на море е поето от военно-въздушните сили на Република България с вертолети “Кугър“, на които са преразпределени зони за дежурство.

Експертите изключиха като причини за инцидента влошените метеорологични условия и техническа неизправност на вертолета, който още снощи е транспортиран до пункта за базиране в морската столица.