В събота до обяд ще преобладава слънчево време, след обяд по-значителна облачност ще се развие главно над западните и планинските райони, но само на отделни места е възможно слабо и за кратко да превали, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, цитирани от "Фокус".

Вятърът ще бъде от изток, предимно слаб, в източните райони до умерен. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София 26°.

По Черноморието ще се установи слънчево и топло време с максимални температури 28°- 30°. Ще духа до умерен източен вятър. Температурата на морската вода ще се задържи 26°-28°, а вълнението на морето до 2 бала, по южното крайбрежие до 3.

Над планините до обяд ще бъде слънчево. По-късно през деня ще се развие купестодъждовна облачност, като на места в западните райони и Рило-Родопската област ще превали и прегърми. Вятърът по билата ще е умерен от изток. Дневните температури на 1200 м. ще са около 20°, на 2000 м - 14°.

В неделя времето ще е слънчево, а дневните температури - с 2-3 градуса по-високи. След обяд над планините ще има купеста облачност, но само в Рила и Пирин може за кратко да превали и прегърми.

Слънчево и горещо ще е времето в понеделник и вторник. Температурите ще продължат да се повишават и във вторник максималните ще бъдат между 32 и 37°.

"Жълт код"

В 11 области на страната за днес е обявен „жълт код” заради очаквана купесто-дъждовна облачност с гръмотевици и преминаване на студен фронт от запад към изток. Областите с „жълт код” са Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, София – област, София – град.
В тях се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотраен валеж придружен с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни ще са явленията в планинските райони от областта.

При „жълтия код” времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни.

По-значителна облачността ще бъде след пладне над Западна и Северна България, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.