Това ще даде тласък на осъществяването на газовия проект Южен поток и ще разнообрази енергийните източници на съюза, съобщи пресслужбата на комисията, цитирани от БТА.

Барозу, както и комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, заминаха вчера на посещение в Азербайджан и Туркменистан, за да убедят двете страни да доставят достатъчно газ, за да стане реалност проектът "Южен коридор". Споразумението с Азербайджан потвърждава прекия достъп на Европейския съюз до газа в басейна на Каспийско море, което ще помогне за изпълнение на проекта Южен коридор. Този нов път за доставки ще повиши сигурността за европейските потребители и бизнес, коментира Жозе Мануел Барозу.

С декларацията Баку се ангажира да доставя достатъчно газ за нуждите на Южен поток, а Европейската комисия и Азербайджан да съдействат за изграждане на инфраструктурата за доставките на азербайджански газ в ЕС.

Южният коридор включва няколко газопровода, сред тях "Набуко", "Южен поток", ITGI и TAP. "Набуко" ще е съвсем нов газопровод, а TAP и ITGI ще са разширение на съществуваща инфраструктура за пренос на газ в нечленуващи в Европейския съюз страни, обяви Европейската комисия. Предстои посещение на пратениците на ЕК в Туркменистан.