На Международния военно-технически форум "Армия-2015", държавният глава обясни, че новите балистични ракети ще могат да преодоляват дори и най-съвършените технически системи за противоракетна отбрана, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА и БНР.

"Повече от 40 нови междуконтинентални балистични ракети, способни да преодолеят дори най-усъвършенстваните в техническо отношение системи за противоракетна отбрана, ще бъдат добавени към ядрения арсенал тази година", каза Путин.

Той добави, че руската армия ще започне в близките месеци изпитания на нов радар с голям обсег за ранно предупреждение, ориентиран в западна посока. Подобно радиолокационно съоръжение ще бъде изградено и за източно направление.

Руският президент направи изявлението ден, след като Москва осъди американския план за разполагане на тежки въоръжения в Източна Европа като най-агресивния акт на САЩ от Студената война.

Руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов обвини НАТО, че предизвиква нова надпревара във въоръжаването.

"Има усещане, че нашите колеги от НАТО ни тласкат към оръжейна надпревара", каза той в кулоарите на военнотехническия форум.

По-рано американският министър на военновъздушните сили Дебора Лий Джеймс обяви планове за увеличаване на присъствието си в Европа заради нарастващото напрежение с Русия.

"Ню Йорк таймс" писа в събота, че министерството на отбраната на САЩ проучва възможността да разположи в Източна Европа тежки оръжия, включително танкове, достатъчни за 3000 до 5000 военни. Според плановете военната техника ще бъде базирана в Полша, балтийските страни, България, Румъния и евентуално в Унгария.

Русия реагира остро на това съобщение. Разполагането на военна техника на САЩ на "източния фланг" на НАТО може да има опасни последици, предупреди  руското Министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС.

Представителят на руското Министерство на отбраната ген. Юрий Якубов пък каза и какъв точно би бил руският отговор. Според него Москва ще разположи в западните си райони първо нови танкове, артилерия и части на ВВС. Тя също ще ускори разполагането на ракети "Искандер" в района на Калининград и ще подсили войските си в Беларус