Президентът на Русия взе участие в заседание с членове на руския Съвет за сигурност, състояло се на анексирания полуостров, предаде БТА. В него участва и премиерът Дмитрий Медведев.

Миналата седмица Москва обвини Киев, че украински специални части са опитали да проникнат в Крим и да осъществят терористични атаки. Украйна отрича обвиненията, но въпреки това се стигна до обтягане на отношенията с Русия.

"Ясно е защо бе направено това: защото украинците не искат или не могат по някакви съображения да изпълняват Минските договорености. И не могат да обяснят на собствения си народ съществените грешки в социално-икономическата политика", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Откривайки заседанието, Путин подчерта, че ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на жителите и гостите на Крим.

Руският президент изрази надежда, че за Киев провокационните действия няма да станат "окончателен избор" и че там "ще надделее здравият разум".

"Ние не искаме да свиваме нашите отношения въпреки нежеланието на днешната власт в Киев да имаме пълноценни дипломатически отношения на равнище посланици", декларира Путин.

Той отбеляза, че руската страна ще създава "възможности за контакти и за тяхното поддържане".

Руският президент съобщи, че е назначил свой представител "по развитието на търговско-икономическите, научните и техническите връзки с Украйна".

Това е петата визита на Путин на стратегическия полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 г.

Междувременно Русия успешно изстреля балистична ракета от мобилната установка "Искандер-М" при учения в Далечния изток.