Парламентът на Крим отрече да е забранявал достъпа на територията на републиката на депутата от Върховната рада на Украйна и бивш председател на кримско-татарския меджлис (парламент) Мустафа Джемилев, съобщи РИА Новости, цитирана от БТА.

Това заявил заместник-председателят на кримския парламент Константин Бахарев.

По-рано днес сайтът на меджлиса съобщи, че при преминаването на Джемилев от Крим в континентална Украйна руските гранични власти му връчили документ с текст, който му забранява да влиза в Русия през идните пет години.

Съобщението беше илюстрирано със снимка на въпросния документ без подпис и печат.

"Държавният съвет не е вземал никакви решения, ограничаващи влизането и излизането на Мустафа Джемилев на територията на Крим", отбеляза Бахарев.

Той добави, че президиумът на кримския парламент е съставил списък от над 300 имена на нежелани на територията на анексирания от Русия Крим украински депутати, които са се изказвали против провеждането на референдума за самоопределение. Джемилев обаче не е в този списък, уточни той.

Подобно опровержение разпространи и Франс прес, цитирайки източник от силите за сигурност в Крим.

От агенцията направили запитване по същия повод и до руската Федерална служба за сигурност, но оттам до момента не бил получен коментар.

Самият Джемилев, който бе пристигнал в Крим за уикенда, заяви след преминаването на границата към Украйна днес, че документът, който му е бил връчен, "показва с що за "цивилизована" държава си имаме работа".