Това предаде Франс прес, като се позова на Европейската комисия, съобщи БТА.

Предвидено бе Янукович да се срещне в белгийската столица с президента на ЕС Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Посещението бе "отложено за по-късна дата, когато условията ще бъдат по-благоприятни за постигане на напредък в двустранните отношения", отбеляза говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде Хансен.

Тя подчерта, че "това не е анулиране, а отлагане за неопределена дата". За да бъдат изпълнени въпросните условия, ЕС "би искал да види напредък по въпроси като правото, правоприлагането, независимостта на съдебната система", които са в центъра на партньорството между Брюксел и Киев, уточни Хансен. Тя каза още, че към този момент Европейският съюз не възнамерява да отмени насрочената за декември в Киев среща на върха ЕС-Украйна.

Европейски източници разкриха миналата седмица, че съюзът очаква от Виктор Янукович конкретни мерки в подкрепа на правовата държава след осъждането на Юлия Тимошенко. Основен политически съперник на украинския президент, бившият премиер получи преди седмица присъда от 7 години затвор. Тимошенко бе призната за виновна по обвинения в злоупотреба с власт за сключените от нея през 2009 г. с Русия договори за доставка на газ.

Присъдата бе остро критикувана от Запада
поради съмнения, че е политически мотивирана.