Украйна временно спря да подава ток на полуострова, контролиран от Русия, след като не изпълни уговорката да намали консумацията заради енергийната криза, заяви представител на енергийното министерство в Киев, цитиран от Ройтерс и БТА. Крим системно не изпълнявал диспечерските команди за влизане в съгласувания график на енергийните обмени.

По-късно министърът на енергетиката Володимир Демчишин заяви на правителствено заседание, че токоподаването за Крим е подновено, но не е изключено отново да бъде спирано.

Тази сутрин енергийният министър на новата руска република Сергей Егоров обяви, че около 10 часа българско време тази сутрин Украйна едностранно и без предупреждение е изключила изцяло електроснабдяването, включително на град Севастопол, който е със специален статут.

От тази пролет Крим и Севастопол са част от Руската федерация, а Киев ги разглежда като окупирани територии.

Според Егоров Крим е взел мерки, за да повиши собственото производство на електроенергия, за да осигури ток поне на половината от полуострова и да не бъдат прекъснати мобилните връзки.

Малко по-късно първият вицепремиер на Крим Михаил Шеремет съобщи, че Украйна е възстановила електроснабдяването, като е подадено ограничено количество електроенергия от около 650 мегавата. По думите му се очаква до вечерта ситуацията да се нормализира изцяло.

Към 20 часа московско време обаче почти 740 хиляди жители на Крим и Севастопол все още бяха без електричество, предаде Интерфакс, позовавайки се на руското министерство на енергетиката, откъдето са уточнили, че електрозахранването на общественозначимите обекти е осигурено.

Русия е подписала в понеделник договор с Украйна за транзита на електроенергия на територията на Крим, съобщи вчера пред журналисти кримският ръководител Сергей Аксьонов. По думите му, договорът гарантира непрекъснати доставки на електроенергия от Украйна за Крим.

"Средствата се изплащат на Украйна изцяло", увери той.

В пиковите часове зависимостта на Крим от украинските доставки на ток е 70 до 90 на сто, посочва ТАСС.

Украйна: Пак ще има спирания

Украйна ще бъде принудена да прибягва към нови спирания на електроснабдяването при рязко застудяване, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс. Украйна успяваше да задоволи нуждите си от електроенергия, но продължаващите месеци боеве с проруското бунтовническо движение разстроиха доставките на въглища за ТЕЦ-овете, които произвеждат около 40 процента от енергията на страната.

"В момента ни спасява топлото време. Ако температурите се понижат, това означава увеличаване на потреблението на въглища и спиранията на тока ще зачестят значително", каза Яценюк на правителствена среща.

През март т.г. някои части на полуостров Крим бяха потопени в мрак след прекъсване на захранването, за което местните власти обвиниха Украйна. Москва изпрати над 1400 мобилни електрически генератора, а руският премиер Дмитрий Медведев обясни, че Крим получава около 80% от електричеството си, 85% от водата си и голямата част от газа от Украйна.

Контактната група за Украйна отново заседава

Междувременно в столицата на Беларус Минск проведе поредната среща на контактната група за Украйна, предаде ТАСС. В закритите преговори участваха посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и представителят на ОССЕ в Украйна Хайди Талявини и пълномощните представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики.

На срещата е обсъждан въпросът за обмена на пленници във формат всеки срещу всеки. От Украйна заявиха, че от началото на обмена на пленници властите на проруските източни райони са предали на Киев 1351 военнослужещи, които са били пленени. Киев се готви да предаде на представители на Донецката и Луганската народни републики 225 задържани.

Срещата обаче протече при закрити врата в резиденция на беларуския президент Александър Лукашенко и след края на заседанието, продължило 5 часа, участниците не направиха изявления относно естеството на разговорите.

Датата на следващия кръг на минските преговори за Украйна засега е под въпрос, предаде ТАСС, като цитира Денис Пушилин, участвал в преговорите от името на самопровъзгласилата се Донецка народна република. По-рано днес се съобщаваше за нов кръг на преговорите на 26 декември. Пушилин заяви още, че днешните разговори, които били с подготвителен характер, са протекли тежко.