Сезиран по спешност от принц Уилям и съпругата му, съдът в парижкото предградие Нантер, забрани на издателя "Мондадори" да "предава или разпространява с каквито и да е средства, върху какъвто и да е носител, на когото и да било и по какъвто и да е начин, особено върху таблетни приложения" снимките на Кейт Мидълтън, съобщиха АФП и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Ако кралското семейство се е надявало така да попречи на публикуването на снимките без горнище на бански, направени по време на ваканцията на Кейт и Уилям в Прованс, вече е късно. Те излязоха в ирландски и италиански вестник, припомня АП и отбелязва, че днешното решение засяга само френския издател.

Вчера Уилям и Кейт заведоха съдебен иск за обезщетение за нарушаване на френския закон за правото на личен живот както от списание "Closer", така и от фотографа, чиято самоличност изданието не разкри.

Компанията "Индипендънт стар", която притежава ирландският вестник, обаче обяви уволнението на главния редактор Майкъл О'Кейн, както и началото на вътрешно разследване.
"Дейли стар" публикува някои от скандалните снимки в събота в изданието си за Ирландия. Те не са разпространени във Великобритания, след като нито едно издание не пожела да ги купи.

Снимките бяха публикувани първо във френското списание "Клоузър".

Междувременно ирландският министър на правосъдието Алън Шатър каза, че може да поднови изоставените планове за закон за защита на правото на неприкосновеност на личния живот заради постъпката на вестника. Някои медии в страната не могат да направят разлика между "похотлив интерес и обществен интерес", каза Шатър.