Двеста американски парашутисти ще участват в международните учения в западната част на страната, съобщи Пентагонът. Това са парашутисти от 173-а въздушно-десантна американска бригада, базирана в Италия, поясни полковник Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

В ученията "Бърз тризъбец 14" ще участват България, Украйна, Азербайджан, Канада, Грузия, Германия, Румъния, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Испания и САЩ, а също представители на НАТО, посочва ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на европейското командване на въоръжените сили на САЩ Грегъри Хикс.

Ученията ще се проведат в Яворов, на около 60 километра от Лвов, уточни говорител на Пентагона.

Американските сили ще участват и в друго учение идната седмица в Черно море заедно с украински военни, посочи полковник Уорън, предаде БТА.

Американският ексадрен миноносец "Рос" вече навлезе в Черно море, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение в сайта на командването на шести американски флот. Екипажът на Рос ще работи в Черно море съвместно с партньори от НАТО и съюзници с цел повишаване на оперативната съвместимост.
До края на седмицата в Черно море ще навлязат общо четири натовски кораба, като освен Рос, това са френската корвета Комендант Биро, канадската фрегата Торонто и испанката фрегата Адмирал Хуан де Бурбон.

В Черно море се намира и френският разузнавателен кораб Дюпюи де Лом, който ще го напусне на 5 септември.

Междувременно, в разгара на украинската криза, Франция реши да преустанови до ноември доставката на първия от двата бойни кораба "Мистрал" за Русия.

Днес президентът Росен Плевнелиев пристига в Нюпорт, Уелс, за участие в срещата на върха на НАТО. В ръководената от президента делегация са включени министърът на външните работи Даниел Митов и министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

На срещата ще бъдат дискутирани кризата в Украйна и ситуацията в Ирак и Сирия заради джихадистите.