Кела, който е от Бургас, бе обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол от 12 декември 2002 г., след като три седмици по-рано той и двама негови съучастници смъртоносно раниха бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара.

Мастара беше собственик на месарската фирма „Дани 87” и бе смятан за един от приближените на несебърския бос Димитър Желязков-Очите.

След стрелбата Кела напуснал страната с полет за Полша. През 2007 г. Бургаският окръжен съд постанови задочно 20 г. затвор за Дишков, а апелативните магистрати потвърдиха решението.

На 24 август м.г. Кела беше арестуван от португалската полиция в град Кашкайш и върнат в България. От началото на януари той излежава присъдата си в бургаския затвор.

Върховните магистрати пишат в решението си, че по делото липсват сигурни данни осъденият да е знаел за влязлата в сила присъда срещу него преди задържането в Португалия, каквото твърди той. На това основание те приемат, че депозираното от Пламен Дишков искане за възобновяване на делото е направено в законоустановения срок.

ВКС се позовава и на приложено по делото решение на Върховния съд на Португалия, от което се разбира, че предаването на Дишков е поставено под решаващи условия - да се осигури на задочно осъдения правото да поиска нов процес, в който да участва лично.

Върховният касационен съд обаче постановява Кела да бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража”, тъй като има опасност да се укрие.
Адвокатката му Ина Лулчева коментира пред в. "24 часа", че е изненадана от задържането му, което не може да бъде обжалвано.
Решението за ареста на Кела идва, докато тече скандалът с изчезването на Братя Галеви, които трябваше да влязат в затвора.