Задържаните са Георги Иванов и Васил Георгиев от град Левски, а третият арестуван е бизнесменът от Костинброд Любомир Илиев, по-известен като Любо Кардараша.

Илиев е близък на Кирил Рашков - Цар Киро. Името му нашумя, след като се появи на върха на група за трафик на хора в Италия. За мрежата на Апенините беше уличен и лидерът на партия „Дром” и общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев, който е братовчед на Кардараша.

Трите мишени били висшият прокурор Олег Янев, председателят на Върховното ромско мешере Христо Върбанов - Ицо Папата и ромският лидер и бизнесмен Шмит Точев от Своге.
Те трябвало да бъдат убити от чужд гражданин на бивша съветска република, пристигнал у нас през декември м.г., съобщи БНТ. Килърът обаче бил арестуван и признал, че за убийството на Ицо Папата и Шмит Точев са му били предложени 75 000 евро. За елиминирането на прокурор Олег Янев първоначално килърът поискал 125 000 евро. Впоследствие цената паднала на 115 000 евро, а накрая убиецът се съгласил да изпълни поръчката за 100 000 евро.

След разкритията тримата поръчители са били поставени под наблюдение, за да могат да бъдат арестувани по-късно при събрани доказателства.
В сряда сутринта в Левски са арестувани Георги Иванов и Васил Георгиев. В Костинброд пък е закопчан Любо Илиев.

Мотивите за убийствата са конфликти с Ицо Папата и Точев. Прокурор Янев пък бил поръчан заради водени от него разследвания на други убийства, в които ромските барони били замесени.

Иванов, Георгиев и Илиев ще останат в ареста за 24 часа, като до момента не са им повдигнати обвинения. Това се очаква да стане в четвъртък. Прокуратурата трябва да прецени има ли достатъчно доказателства да ги обвини за организирана престъпна група, наказанията за което са по-високи.

Миналата година именно Ицо Папата, обяви в телевизионно предаване, че Цар Киро и Любомир Илиев са свързани с наркотрафик.

По-рано в интервю за в. "24 часа" директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров съобщи, че широко популярни хора в обществото са извършвали, поръчвали и подтиквали към извършването на убийства и други сериозни престъпления. Флоров допълни, че тези разкрития е направил един от групата за отвличания "Наглите" Любомир Димитров - Гребеца.
По време на разпитите Димитров е разказал "сериозни и потресаващи неща за определен кръг лица, които стоят доста нависоко в нашето общество, за неща, които реално са се случили".

През февруари миналата година беше разкрита поръчка за убийството на съдия.  Полицията задържа осъден от магистрата Десислав Любомиров от Софийски градски съд, който трябвало да го застреля. Поръчката била дадена от тартора на бандата, в който участвал арестуваният. Самият поръчител - наркобос, успял да избяга в ЮАР.