Деветокласникът от Националната търговско-банкова гимназия бе открит мъртъв на пейка в Борисовата градина вчера по обяд. Момчето е убито с един удар от нож в областта на сърцето.

Пред журналисти днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че версията за личен мотив за жестокото убийство се оформя като водеща при разследването на престъплението, предаде БТА.

Цацаров се въздържа от повече коментари по темата, за да не се оказва влияние върху разследващите. По думите му се изясняват всички контакти и последни разговори, които е имал убитият младеж.

"Работи се с голям капацитет и с най-доброто, което разполага МВР и прокуратурата. Фактът, че няма достатъчно охрана е в компетентността на общината, но този проблем се разглежда заедно с разследването на убийството", добави главният прокурор.

Една от версиите, които столичната полиция разследва, е, че Георги е убит при случайно нападение, съобщи bTV. Останалите са любовна драма, спор заради футболни пристрастия и спречкване между ученици от различни гимназии.

Георги е имал среща в Борисовата градина с приятелката си Лора. За това свидетелства sms, който изпратил до момичето. В съобщението ученикът написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно обаче ѝ се обадил.

"Георги е успял да се обади на приятелката си и й казал, че са го наръгали. Тя се обадила на тел. 112 и веднага тръгнала към мястото. Ходили сме няколко пъти там, в Борисовата градина. Не е имало никакви проблеми. Не мога да го осмисля защо се случи”, каза пред Нова телевизия най-добрият приятел на Георги – Константин.

Когато момичето пристигнало при пейките в парка, 16-годишното момче вече било мъртво.

Константин добави, че Георги си имал сериозно гадже от шест месеца. И не вярва, че приятелят му е убит заради ревност. Не бил и ограбен:

Всичко си беше с него – документи, пари, телефон”.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Полицията цяла нощ разпитва свидетели и съученици на Георги.
Все още няма официална информация за заподозрян за убийството. Няма и очевидци. Полицията е взела записите от видеокамерите в района.

Психолози на Държавната агенция за закрила на детето пък ще работят днес със съучениците на убитото момче. Целта е да им окаже психологически подкрепа.

Психиатърът Росанка Венелинова обясни, че денят ще бъде много тежък. По думите й децата, минали на разпит, преживяват допълнително случилото се. Ще се работи с целия клас като група. Работата на специалистите ще бъде свързана и с открояване на децата, които са имали по-близки отношения с Георги.