Днес в Апелативния съд в Пловдив продължи делото срещу подсъдимия Лазар Колев, който на първа инстанция беше осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Показания дадоха служителите, намерили първи труповете. Разследващият полицай от Пазарджик Симеон Събовски разказа за пръв път пред съда за първоначалната реакция на Колев, когато е разпитван за алибито му в нощта на изчезването на момичетата, съобщи bTV. Според Събовски шокът за Колев бил толкова силен, че чак треперел и подскачал от стола.

Всички служители на МВР бяха категорични, че никой от тях не е докосвал телата на момичетата и не е имало нарушения по време на първия оглед на местопрестъплението. Бившият шеф на "Криминална полиция" Гето Гетов разказа, че е разпоредил охрана за през нощта, за да може на другия ден да се направи разширен оглед на мястото, цитира го Дарик радио.

Майката на подсъдимия обаче отново заяви, че съдията от Пазарджик Ивета Парпулова, която издаде първата присъда, е била пристрастна, тъй като съпругът й е защитавал Колев в дело за изнасилване.

Защитата пък поиска отвод на съдебния състав в Пловдив, предаде БНР. Това стана, след като апелативните съдии отхвърлиха последните искания на адвокатите на Лазар Колев. Те бяха за разпит на още свидетели и най – вече за нова ДНК-експертиза на ноктите на сестрите Белнейки, чието изследване беше сред водещите доказателства за налагането на доживотната присъда. Според защитата те са били подменени и не са на момичетата.

В резултат на отказа на магистратите за нова експертиза адвокат Марин Марковски поиска отвод на целия съдебен състав, който според него е предубеден и е решил предварително да потвърди най-тежката присъда. Съдиите обаче определиха това искане за немотивирано. 

Те дадоха ход на делото по същество и започнаха пледоарии, които продължиха 3 часа. Прокурорът поиска потвърждаване на присъдата "доживотен затвор без замяна". На същото становище бяха и родителите на убитите момичета.
Защитата на Колев настоя за обратното - той да бъде признат за невинен и оправдан изцяло, тъй като от събраните доказателства "не може да се направи извод, че той е извършил престъпленията, в които е обвинен". Адвокатите поискаха дори делото да бъде върнато на първоинстанционния съд поради допуснати процесуални нарушения.

В последната си дума Лазар Колев заяви, че е невинен и поиска да бъде оправдан.
Съдът обяви, че ще се произнесе в законовия срок, който е един месец.