Освен това двамата са се съгласили да подновят преговорите за уреждане на териториалния конфликт, които от години са в задънена улица.

В нощта срещу вторник обаче в региона са избухнали престрелки, съобщи РИА Новости. Има убити.

Държавният глава на Армения Серж Саркисян и колегата му от Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха във Виена под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Те заявиха ангажимент към спазването на режима на спиране на огъня и към мирното уреждане на конфликта, се казва в съвместно изявление на САЩ, Франция и Русия. Трите страни са съпредседатели на Минската група на ОССЕ за Нагорни Карабах.

"Президентите се споразумяха за следващ кръг преговори през юни с цел подновяване на преговорите за всестранно уреждане на този спор", се уточнява в изявлението.

Баку и Ереван се споразумяха за въвеждане в най-кратки срокове на мониторингов механизъм за разследване на инциденти по линията на контакт и за обмен на данни във връзка с безследно изчезнали хора заради конфликта.

Двамата президенти се срещнаха вчера в хотел в австрийската столица в присъствието на руския външен министър Сергей Лавров, американския държавен секретар Джон Кери и френския държавен министър за европейските въпроси Арлем Дезир.

Алиев и Саркисян не се бяха срещали, откакто напрежението в оспорвания регион ескалира през април и доведе до сблъсъци, в които за броени дни загинаха 110 души.

Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР), цитирано от РИА Новости, е съобщило нощес за загинал неин войник.

"На една от позициите на Армията за отбрана, разположена в южно направление на 17 май в 00.50 ч (вчера 23.20 ч българско време) в резултат на действията на противника смъртоносна огнестрелна рана получи срочнослужащият Хачатур Арутюнян, роден през 1996 г.", се казва в съобщението.

За подобна трагедия извести и Министерството на отбраната на Азербайджан:

"Веднага след преговорите по Карабах във Виена арменската страна наруши режима на прекратяване на огъня... В резултат от обстрел на азербайджанските позици смъртна рана получи военнослужещия Тахирли Натиг Намиголу."

Министерство обвини днес арменската страна в 120 нарушения за едно денонощие. То добави, че азербайджанските сили са отговорили със 125 огневи удара.