Тодорова го съди заради твърденията му пред медиите, че забавяйки мотивите за осъдителната присъда на известния наркотрафикант Васил Маникатов, е работила в услуга на организираната престъпност. Министърът първо заяви това в интервю за вестник, а след това го потвърди в телевизионен ефир.

По-късно се оказа, че в момента, в който Маникатов е получил 8-годишната си присъда от Тодорова, е трябвало да бъде в затвора, за да изтърпява друго наказание, затова тя си е позволила да забави мотивите. Междувременно обаче той бил предсрочно освободен и тъй като нейната присъда не била влязла в сила, нямало как да го задържат зад решетките. Именно това министърът използва като аргумент срещу нея - че престъпник е останал на свобода.

Днес адвокатката на Цветанов - Десислава Добрева, поиска две справки от Софийски градски съд за забавените дела на Мирослава Тодорова за периода 2004 – 2012 г., предаде "Фокус". Защитничката изиска от СГС удостоверения за това кога е образувано делото срещу Маникатов, кога са излезли мотивите по делото, както и още едно удостоверение за забавяне по мотивите по други дела на съдийката във въпросния 8-годишен период.

Адвокатката на Тодорова – Даниела Доковска, пък представи пред съда доказателство – интервю, дадено за в. „Капитал” от премиера Бойко Борисов на 24 януари 2012 г., в което призовава министър Цветанов да се извини.
Съдия Екатерина Роглекова не прие това доказателство, като каза, че няма връзка с настоящото дело. Според Доковска обаче това интервю доказва, че правителството не разполага с доказателства, че съдийката е свързана с организирана престъпност и че я покровителства.

Съдът изслуша и вещото лице Методи Консулов, който е изготвил екпертиза на презаписа на интервюто, дадено от вътрешния министър пред bTV на 24 януари, след което Тодорова заведе делото, предаде Дарик радио. Установено бе, че вещото лице не е успяло да чуе голяма част от разговора в телевизионното предаване и днес направи сам необходимите корекции, като добави нечути преди това думи и изрази.

Експертизата трябваше да бъде готова още за предишното заседание - в края на юни. Още тогава вещото лице заяви, че записът е с лошо качество, което не позволява изследването да бъде направено.
"Не може да не е годен. Това не е първият запис, който предоставяме на съда, и има процедура, по която изпълняваме всички подобни искания", коментира тогава директорът на "Новини и актуални предавания" в bTV Люба Ризова.
Съдийката разпореди телевизията да предостави нов, технически годен, презапис, за да се направи експертизата, припомня "Правен свят".

Мирослава Тодорова не претендира за обезщетение. Ако бъде осъден, министър Цветанов може да получи глоба от 5000 до 15 000 лева и обществено порицание.

Пловдивският районен съд насрочи за 18 октомври следващото заседание по делото.
Малко след предишното, Висшият съдебен съвет уволни Тодорова заради забавени три дела. Тя обжалва и се очаква решението на ВАС за това дали уволнението й е било правомерно.

По-късно Цветанов заяви пред журналисти в парламента, че не се чувства виновен и няма да се извинява на Мирослава Тодорова, предаде БТА.
Вицепремиерът уточни, че никога не я е обвинявал за връзки с организираната престъпност, а в интервюта е посочил, че е непрофесионално да се забавят с години дела, в резултат на което те да приключват поради изтекъл срок.