Това заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Пенко Атанасов
относно последствията от взривовете край "Петолъчката", предаде “Фокус”.

При представянето на въпроса Мерджанов заяви: „Докато бяхте на о. Бали, до министър-председателя и ресорните министри бяха изпратени тревожни писма. В община Стралджа са пострадали 178 жилища, 32 обществени сгради, 68 търговски обекта, 5 производствени сгради, едната от които е помпената станция за водоснабдяване. Има необезопасени земеделски площи. Над 7000 декара. Как ще бъдат обезщетени пострадалите?".

Цветанов заяви в отговор: „Правим всичко възможно да обезщетим земеделските производители. Ще се отиде на мястото и ще се направи остойностяване. Към настоящия ден няма кой да даде пълна гаранция, че може да се влиза в тези площи.

Преди няколко дни министърът се върна от о. Бали, където разговарял с Гориес Мере, президент на настоящата Международна конференция за контрол на наркотични вещества и директор на Националния борд по наркотиците в Индонезия. Цветанов разказа, че по време на срещата генералът му показал фалшиви лични карти и на снимката на една от тях той разпознал съучастник на Ивелин Банев - Брендо - сочен у нас за "кокаинов крал". 
"Оказа се, че този човек е замесен в трафика на над 1 тон кокаин", разказа вицепремиерът пред "Стандарт". Според индонезийската полиция той наемал бедни и безработни от о. Бали за мулета на кока за Европа. Така с помощта на МВР властите в Индонезия разбили нов канал за дрога към Европа, похвали се Цветанов.

Той изтъкна още, че е разговарял и с шефа на DEA Мишел Лионхарт и е осигурено финансиране за провеждането на регионална конференция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, в София през септември.
В началото на април у нас беше открит офис на DEA.