Те са задържани в хале в къща в процес на производство на нелегални цигари. Тази нощ те са произвели 12 мастербокса цигари от известната българска марка "Виктори", съобщи пред „Фокус” вътрешният министър Цветан Цветанов.

В халето е намерена инсталирана машина за необходимата експлоатационна дейност за производство на цигари. Задържаните са нощната смяна, работила на машината. Освен готовите 12 мастербокса, са намерени и цигари в насипно състояние, насипен тютюн и други остатъци от производствения процес. Общото количество е над 120 000 къса цигари

Снощи работниците са били събрани в микробус и закарани в съответното място. Били са наблюдавани цяла нощ, за да може сутринта, когато излизат от халето, да бъдат задържани с произведеното количество цигари и с машината.

„Това е една изключително добра операция за защитата на търговските марки и неутрализиране на нелегалното производство и разпространение на нелегални цигари, предимно за вътрешния пазар”, каза Цветанов.
По думите му групата се е готвела да произвежда големи количества цигари, наблюдавана е с 3 месеца. В разследването са използвани СРС-та.

Нелегалният цех за цигари е бил с капацитет от 80 мастербокса дневно, обясни следобед министърът, който пристигна на мястото на спецоперацията, предаде БТА. По думите му, количеството, което е било планирано да произвежда фабриката, "е изключително сериозно и би било една трета от целия пазар на цигари".

Фабриката в село Патриарх Евтимово е бивша мандра, собственост на Владимир Аврамов. По данни на полицията, той я е предоставил под наем. За мозък на производството се смята така нареченият инженер Ангел Петров. Той е бивш служител на цигарени фабрики и е наясно с технологичния процес.
По първоначални данни на разследващите, работниците във фабриката са получавали по 300 евро на вечер на човек, съобщи "Фокус". Всички са задържани за 24 часа и все още не са им повдигнати обвинения, тъй като тече разследване.

По време на тримесечното следене на работата им, служителите на МВР не са чули никакъв шум от машини, което показва, че фабриката е много добре шумоизолирана, за да не се буди подозрение, добави Цветанов. Той напомни, че същата шумоизолация е била установена и при работата по операция „Наглите”.

Той обясни, че цехът е пригоден за работа през нощта, а първата поръчка е била за цигари с марка "Виктори". Тютюнът за тяхното производство е доставян от района на Плевен.
Цветанов уточни, че специализираната операция е проведена в първия ден от работата на нелегалната фабрика.

В последните дни МВР и митниците демонстрират засилени действия срещу контрабандата и производството на нелицензирани цигари.

Преди два дни митничари заловиха сглобяеми къщи, пълни с 536 мастербокса цигари без бандерол на ГКПП „Илинден”.
При друга операция пък са задържани близо 10 млн. къса цигари или 970 мастербокса в района на ГКПП Кулата, скрити в камион под маскировката на замразени плодове. 

Последна актуализация в 17,01 ч.