1624 от всички деца на чужденци, които в момента се намират в България, са до 13 години. 

Това каза на заседание на Националния съвет за закрила на детето председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, цитиран от Дарик радио.

Вижте снимки >>

Той допълни, че към Агенцията ще се създаде нова дирекция "Социални дейности", както и регистър на децата-бежанци. Ще бъдат назначени още 110 души, които да се грижат за тях.

По думите на социалния експерт и доброволец Деница Сачева, в бежанските центрове има нужда от социални работници, от психологическа помощ, от лекари, фармацевти и учители, предаде bTV.

Някак си децата като че ли са станали вече възрастни. Вижда се в очите им една мъдрост, защото страданието носи много болка и печал, но понякога развива по начин, по който нито един от нас не подозира”, каза Сачева.

Николай Чирпанлиев съобщи още, че домът за бежанци в новозагорското село Баня ще бъде изцяло отделен за деца-бежанци, които нямат близки в България. От януари у нас са пристигнали 172 деца без придружител. По европейска програма до 2-3 месеца в селото ще бъдат изградени и къщички за майки с деца.

"Във всички центрове за настаняване на бежанци у нас ще бъдат осигурени условия за обучение и игра на децата", каза Чирпанлиев.

Според него при най-лоши условия живеят децата в Харманли.

Председателят на ДАБ припомни, че Столична община е предложила сграда за обучение на деца-бежанци, но не е проявен интерес от страна на родителите, тъй като голяма част от тях очакват да получат статут и да заминат за друга държава.

От Министерство на социалната политика съобщиха, че са предвидени 94 000 лева за обучение на около 500 бежанци по български език, а за 200 души ще бъде осигурена субсидирана заетост.

Награда "Човек на годината"

Бежанците и неформалната група доброволци "Приятели на бежанците" бяха отличени с голямата награда "Човек на годината" 2013 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

"За първа година в историята голямата награда е "2 в 1". Две групи, неразривно свързани, печелят тази награда. Бежанците получават наградата за своята сила, вяра и безстрашие да тръгнат, с риск от смърт, но водени от голямата идея да живеят достойно”, каза Красимир Кънев, председател на БХК.

По думите му "Приятели на бежанците" променят предразсъдъците, докато пътуват с личните си автомобили, в свободното си време при безпрецедентни условията на ескалираща омраза.