Средствата са от икономии и "за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2010 г."
По 100 000 лв. ще получат НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Националната художествена академия и Музикалната акамедия "Проф. Панчо Владигеров", съобщват в. "Дневник" и КРОСС.

Парите бяха договорени миналия месец на среща между премиера Бойко Борисов и ръководствата на трите ВУЗ-а, за да платят разходите си за ток и парно и да не се налага да излизат в дървена ваканция.

Допълнителните средства за творческите университети се предоставят и за възстановяване на капиталови разходи и разходи за текущи ремонти, които трите училища са направили през 2010 г. със собствени средства, обясниха от пресцентъра на Министерския съвет.

"Държавните висши училища по изкуства се отличават със специфика на учебния процес, свързана с осигуряване на определени параметри: температура и осветеност на учебните помещения, подови настилки на залите по балетно и танцово изкуство, акустика на залите в музикалната академия, специални условия за опазване на иконите в ателиетата по реставрация в художествената академия", се посочва в съобщението на пресцентъра на правителството.
Сумата от 300 000 лв. се отпуска за купуване на сценично облекло, декори, инструмени и консумативи.

Кабинетът одобри и 383 000 лв. за ремонта и строителството на 10 църкви. Най-много (100 хил. лв.) ще получи "Св. Николай" в бургаския квартал "Меден рудник". Храмовете "Св. София" в София, "Св. Георги Победоносец" в Тервел, "Св. Троица" в с. Стряма и "Успение Богородично" в Ахтопол ще получат по 50 хил. лв. Църквите "Свети Георги" в Созопол и "Св. Богородица" в с. Бяло поле ще получат по 25 хил. лв. Правителството ще даде 20 хил. лв. на храма "Св. Димитър" в с. Марулево, "Възнесение Господне" в с. Церковски ще поучи 5000 лв., а храма в манастира "Св ап. Петър и Павел" в с. Одраница - 8000 лв.

На Никулден премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Бургас и донесе на бургазлии мощехранителница със свято миро от нетленните останки на Свети Николай Чудотворец. Тогава съобщи, че сумата ще бъде отпусната.

Като извънредна точка министрите гласуваха 92-а огнеборци, гасили пожари в Израел, да получат като награда по 1000 лв.

Кабинетът реши още да дари 159 533 лв. от ДДС върху събраните от "Великолепната шесторка" дарения за деца от 1 025 636 лв. Управляващите дълго време бяха подканяни да направят това от екрана на предаването, пише в. "Сега". По закон у нас ДДС-то върху пращането на SMS-и трябва да се внесе в хазната, независимо дали става въпрос за благотворителност, или не.
Преди 2 години бившият премиер Сергей Станишев бе обещал такова възстановяване за подобна инициатива на Нова телевизия, но не успя да го направи. След изборите ДДС-то бе върнато от Бойко Борисов.

Новината е актуализирана в 19 ч.