Главата на Римокатолическата църква допълни, че ако Църквата е богата - тя се състарява и в нея няма живот.

"Бедността, която трябва да характеризира Църквата, ни спасява от опасността да се превърнем в организатори, предприемачи", отбеляза папа Франциск.

В ежедневните си проповеди пред шейсетина души в църквата на пансиона "Санта Марта", където живее, папата има обичай да коментира текст от евангелието за деня.

Думите му не бива да се приемат като изрична препоръка към църковните институции да закрият банковите си сметки или да не продължават многобройните си скъпоструващи дейности в областта на здравеопазването, образованието, помощта за бедните по света. Това коментират учени, специалисти по въпросите на Ватикана.

Франциск призна, че реформата в римската курия е трудна, говорейки за "упадъчно течение" и за съществуването на хомосексуално лоби.

Реформата в курията (управлението на Църквата), подкрепена от почти всички кардинали по време на подготвителните съвещания на последния конклав, е трудно начинание, призна папата на аудиенция на 6 юни с представители на конфедерацията на вярващите от Латинска Америка и Карибите.

В курията има свети хора, наистина, но има и упадъчно течение. Говори се за гей-лоби и е истина, че то съществува, казал Франциск на разговорите, продължили близо час и обобщени на 11 юни в католическия уебсайт "Размишление и освобождение".

Аз самият не мога да направя реформата, обяснил папата, споделяйки, че е много неорганизиран. Той уточнил, че това ще е работа на комисия от назначени от него осем кардинали, които ще се съберат на първото си официално съвещание в Рим през октомври.