Идеята е събитието да се превърне в национално и имаме уверението на Министерството на културата, че това ще стане през 2012 година, обясни директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Пръстенът на цар Калоян е открит през 1972 г. от археолога Въло Вълов при разкопки в църквата "Св. 40 мъченици" в некропола, където се смята, че е положен цар Калоян, след убийството му през 1207 г. под стените на Солун. Артефактът е собственост на великотърновския музей, но от 1983 г. се съхранява в Националния исторически музей в София и досега не е бил показван пред публика.

Сега оригиналът ще бъде върнат в старата столица, но само временно за експозицията, която ще бъде открита на 8 октомври от 12 ч. в Археологическия музей. Той ще бъде показан само за 6 часа и след това върнат обратно в София, каза още Иван Църов.

В експозицията ще бъде показан още и възстановеният образ на Калоян, направен от проф. Йордан Йорданов въз основа на костите на владетеля. Посетителите ще могат да видят и реставрираните стенописи, открити при последния археологически сезон в манастирския комплекс "Св. Св. Петър и Павел", а също и находки от предишните проучвания на обекта.

Националното поклонение ще отбележи 804-та годишнина от смъртта на цар Калоян, чийто останки бяха препогребани на 19 април 2007 г. в църквата „Свети 40 мъченици". Датата 8 октомври е избрана, тъй като се смята, че гибелта на българския владетел го е застигнала в края на септември или началото на октомври, обясни археологът Хитко Вачев.

На поклонението във Велико Търново на 8 октомври са поканени премиерът Бойко Борисов, представители на парламента, държавни институции и граждани. Програмата ще започне сутринта с полагане на цветя върху саркофага- костница в двора на църквата "Петър и Павел", а след това литийно шествие ще премине през църквата "Св. 40 мъченици" до Музей "Възраждане и учредително събрание". Там ще бъде осветено националното знаме и издигнато върху възстановения пилон над сградата.