По думите на Ердоган през последните две години и половина в Сирия са били убити над 100 000 души и принудени да напуснат домовете си други 2 милиона, а в последно време в предградия на столицата Дамаск е било използвано химическо оръжие, цитиран от ИТАР-ТАСС, пише БТА.

"ООН трябваше да е най-ефективният инструмент за решаване на проблема, но тя замълча", посочи той.

Турският премиер даде да се разбере, че ако световната организация така и не вземе никакво действено решение, то страната му ще подкрепи "всяка международна инициатива, която ще помогне за прекратяване на трагедията".

"Ако не предприемем сега конкретни стъпки, убийствата в Сирия ще продължат", аргументира се той.

Ердоган предупреди, че едни ограничени военни действия срещу сирийския режим само ще увеличат трудностите в страната, предаде Франс прес.
Той се обяви категорично против предприемането на половинчати и временни мерки и прикани сирийския президент Башар ал Асад да подаде незабавно оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме.

Член на НАТО и бивш съюзник на режима в Дамаск, Турция се ангажира да се включи в международна коалиция за военна операция срещу Сирия, дори да не бъде постигнато съгласие по въпроса в ООН.

Арабската лига

Страните от Арабската лига призоваха ООН и международната общност да поемат своята отговорност за Сирия, предаде Франс прес.
Министрите на външните работи на страните от лигата призоваха на среща в Кайро да бъдат предоставени на сирийския народ всички поискани от него форми на подкрепа, за да се защитава, и подчертаха, че е необходимо международните усилия за подпомагане на сирийците да бъдат съгласувани.

Арабската лига обаче не спомена за военни удари срещу Сирия.

Важно гласуване

Правителството на САЩ се опитва да убеди скептично настроения Конгрес да даде зелена светлина за военна операция срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес.
То увери вчера, че се е сдобило с нови доказателства, че режимът в Дамаск е използвал отровен газ зарин срещу собствения си народ.

"САЩ трябва да отговорят, тъй като техният авторитет е заложен на карта", обяви държавният секретар Джон Кери.

Конгресът на САЩ, който се готви за най-важното си гласуване в областта на външната политика от войната в Ирак преди 10 години, все още е в лятна ваканция.
Конгресмените изразиха вчера крайно противоположни мнения дали САЩ трябва да се намесят в Сирия.

Русия

Руският външен министър Сергей Лавров критикува, че американските данни за използване на химическо оръжие в Сирия, предоставени на Русия, не съдържат нищо конкретно, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Показаха ни някакви изводи, които не съдържаха нищо конкретно: нито географски карти, нито имена, там има маса несъответствия, много съмнения", подчерта министърът.

Според него е неуместно да се поддържа режим на секретност спрямо данните, свързани с евентуално използване на химически оръжия.

Сирия

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и председателя на Съвета за сигурност Кристина Персевал сирийският представител в ООН Башар ал Джафари призова "генералния секретар на ООН да поеме отговорността си за предотвратяване на агресия срещу Сирия и за постигане на политическо решение на кризата".

Според Джафари САЩ трябва да изиграят ролята си в подкрепа на мира и като партньор на Русия в подготовката на мирната конференция за Сирия, а не да използват сила срещу страните, които се противопоставят на тяхната политика.

Маневри

Американският атомен самолетоносач "Нимиц" и още кораби от неговата ударна група са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат, при необходимост, ограничени военни удари срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес. Самолетоносачът е придружаван от четири ескадрени миноносеца и крайцер.