Хашеми може да остане в Турция, колкото пожелае, добави той, цитиран от Анадолската ганеция и в. "Сабах", предаде БТА.

Хашеми е лидер на Ислямската партия, която влиза в състава на блока "Ал Иракия" на бившия иракски премиер Аяд Алауи. През декември бе издадена заповед за арест му. Веднага след това вицепрезидентът замина за Иракски Кюрдистан, през април пристигна в Доха.
Багдад поиска от Катар да му предаде беглеца, но катарските власти отказаха.
Хашеми избяга в Турция със семейството си и от април е под защитата на турската държава.

В неделя иракски съд задочно осъди на смърт Хашеми по обвинение в убийства.
Той е виновен в терористична дейност и по-специално организиране на наказателни отряди за нападения срещу сътрудници на силите за сигурност и срещу шиитски поклонници.
Решението на съда бе известно предварително, а властите нарушиха принципите на легитимност и за лична свобода.
Иракският вицепрезидент трябва да се върне в страната си в рамките на 30 дни, за да бъде изпълнено решението на съда или да обжалва присъдата, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Напълно отхвърлям присъдата на съда, каза вчера на пресконференция Хашеми. По думите му ще остане в Турция, докато не бъде разрешен проблемът му, както и че ще продължи да работи за държавата си като вицепрезидент, тъй като има отговорности пред иракския народ.
Той подчерта, че "не е полагал клетва пред премиера Малики, а служи на народа".

Готов съм да пристигна в Багдад дори утре, но искам справедлив процес, това е мое конституционно право.
Готов съм да участвам в честен процес, а не в корумпирано дело на премиера Нури ал Малики, каза още иракският вицепрезидент. Той добави, че иска в процеса да участват независими съдии и да присъстват наблюдатели от международни организации, включително от ООН.

Хашеми заяви също така, че правителството на Малики бие рекордите по брой на издадени смъртни присъди.
Броят на екзекуциите надхвърля всички възможни международни норми. Това е факт, при което много от екзекутираните са били невинни, посочи Хашеми. Той добави, че международната общност, представена от ООН, Арабската лига и други организации, не трябва да оставя Ирак без подкрепа.

Смятам за несправедлив факта, че САЩ си затварят очите за случващото се в Ирак, към катастрофалната политика на Нури ал Малики, посочи още иракският вицепрезидент.