Взривните устройства, двамата атентатори-самоубийци, изчезналият джихадист, групата на "тъкачите" и инструкциите от Ракка, това са причините площадът пред столичната гара да се превърне в бойно поле.

Това са петте знака, които разследващите свързват с почерка на ИД, съобщиха от Кризисния координационен център при правителството, цитиран от БГНЕС.

Използвани са бомби, направени от армирано желязо с по 10 килограма тротил. Вместо дистанционно управление на детонаторите, те са задействани ръчно.

Турските медии цитират изявление на експерт пред Ройтерс, според когото ударът в Анкара е категорично копие на този от Суруч. Очевидци са свидетелствали за "жива бомба" с раница на гърба и колесен куфар.

Различни вестници съобщиха днес, че на мястото на инцидента са открити три разчленени трупа, но специалистите твърдят, че два от тях са на самоубийците, като подчертават, че са на мъже. По левите им ръце има следи от ваксини, което се разглежда като знак, те са турски граждани.

Има подозрения, че единият от тях е изчезналият брат на Шейх Абдурахман Алагьоз, боец от ИД, извършил самоубийствения атентат на 20 август в южния град Суруч.

Юнус Емре Алагьоз е член на т. нар. група на "тъкачите", част от ИД, базирана в сирийския град Тел Абияд, към която разследващите са насочили вниманието си.

На 7 август разузнаването е подало сведения на турската полиция за съвещание в стадиона на Ракка, свикано от лидера на ИД в Мосул. Там е взето решението за бомбени атентати в 4 турски градове, без да са огласени имената им.

Докато медиите в Турция изнасят имена и детайли, свързани с кървавата баня в Анкара, днес премиерът Ахмет Давутоглу в пространно интервю по една телевизия предпочете да ги спести заради тайната на разследването.

Днес привечер Главната прокуратура засекрети разследването и огласяването на данни от него не се позволява.