Удовлетворителен е резултатът от туристическия сезон, отчитат от камарата. Приходите от туризъм за тази година се очаква да бъдат около 6.5 млрд. лева, което означава, че се запазват стойностите от миналата година. Приходите от чуждестранни туристи ще бъдат над 5 млрд. лева, а от български - около 1.2 - 1.3 млрд. лева, съобщи председателят на камарата Цветан Тончев, цитиран от БТА.

Той се похвали, че тази година са се увеличили пристигащите туристи със самолет, като най-много са тези от Израел – 36,1% през юли месец. Увеличението на гостите от Русия е 32.4%, от Украйна - 32.3%, от Беларус - 28.5%, от Полша - 19%. Започват да се връщат и туристите от скандинавските страни - ръста при тях е с 15%, при намаление от 35% през миналата година.

От Българската туристическа камара се похвалиха още, че хотелите ни са едни от най-добрите в света, но се оплакаха, че тази година сезонът е много къс – май и юни месец е имало едва 10% заетост. Цените на основните туристически услуги са намалени с 15-20 сто за сметка на увеличението при цените на допълнителните услуги, сочат още данните на камарата.

Сред проблемите на българския туризъм Тончев посочи "сивата" икономика в бранша, чийто дял достига около 40-50%. От туристическа такса държавата трябва да получи около 60 млн. лева, а взема едва 12 млн. лева, допълни той.

Други трудности през тази година е строителството на материалната базата, което е изпреварило ръста на туристическия пазар, както и това, че страната продължава да се възприема като евтина дестинация.

Необходимо е подобряване на качеството на туристическите услуги, за което е нужен качествен персонал, отбелязаха от камарата.
Това се отбелязва и в статия на американското списание "Уолстрийт Джърнъл"  за туризма в България.

Дончев изтъкна още, че ще претендира електрокомпаниите да платят неустойки на туристическия бизнес заради прекъсването на тока в морските курорти, защото всеки трябва да носи отговорност за това, че не е предоставил услуга. Той обаче отбеляза, че на този етап бизнесът не е единен в това дали ще търси компенсации заради спирането на електрозахранването.

От 21 август започват и намаленията на цените на хотелите по Черноморието в т. нар. междинен сезон, който продължава обикновено 2 седмици. Най-големите намаления обаче са от 6 септември.