6,5 млрд. лв. приходи от туризма

15-20 млн. лева е оборотът на ден по българското Черноморие, като тази година са се увеличили българските туристи, заяви директорът на Българската туристическа камара Цветан Тончев.

Обратно в новината

Коментари - 6,5 млрд. лв. приходи от туризма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изключено е цитираните цифри на приходи да са истински. вероятно с тази бележка искат да кажат, че и това правителство лъже и краде, което си е така.

Тоя чиновник съвсем се отнесе. Драги чиновници, докато не ви закопчеят в кауша, няма да се оправите. Така сте се научили да лапате рушвети, да ви замазват очите с пачки, че няма друг начин, осев нда ви режат главите!!! Това море и планините зимата най-вероятно създават над 50 % от брутния национален продукт. Никой обаче не може да го изчисли или каже с точност. Всички в братша лъжат, укриват данъци, осигуровки, крадат. Тук трябва много здраво да се натисне с контрол, повсеместен, перманентен, с категоризации и с яки глоби, конфискации на имуществоот в много от случаите.

Бъдете сигурни, че не сте сами във вижданията Ви, Гларус .

Качественият персонал(такива като мен в сферата на Туризма,а и не само)за съжаление не се оценява и често пъти се пренебрегва.Мила родна картинка!

Дори на пръв поглед може да се каже, че този гражданин лъже най-безсрамно. Това може да е оборота, примерно на Слънчев Бряг, но не и на цялото черноморие. Ако приемем че в курорта има 150,000 туристи и те харчат на ден само по 100 лв за спане, храна, чадъри, напитки и т.н. това прави 15 милиона на ден само от този курортен комплекс. Както излезе наяве обаче, само 4 бара в Сл. Бряг правят 500,000 лв на нощ. А колко са баровете там? А по цялото Черноморие? А леглата? А храната? А другите бизнеси като атракции, разходки, сладоледи, сувенири, такси, паркинги и т.н. Няма да се учудя ако сумата надхвърля 100 милиона на ден. Явно е, че дори на това ниво се стараят да прикрият реалните приходи от туризма.

А бе земляк (този от Бургас в 16 и башка), какви Станджи и Сакар си сънувал, какви хиляди декари гори, ще бъдат изсечени ? Къде ги видя, тия работи и как ги сметна ? Бойко Б. и той научи, че има "Екологичен доклад" - оценка на въздействието. Това и проектантите, които и да са те, го знаят. Та са длъжни да се съобразят със всичко това и ще го направят, ако вече не са. Трасето, просто няма да минава, през никакъв официално обявен, хроняван екологичен обект. Така, че СПОКО.

Стига един пиян руснак от танкера да не уцели щуцера на шамандурата и гледай сеир - 20 хиляди тона нефт в Бургаския залив... Ще се обзаложиш ли, че в сто от сто случая морякът няма да бъде пиян и ще уцели? И разкатана фамилията на туризма от Созопол до Влас - оптимистично да е само по тази ивица... И чистенето после от моите данъци, срещо келяви 35 милиона на година. Аре нема нужда

Колегата съфорумец с НИК "Енергетик", по долу се опитва да каже, че това не е мексиканския залив, но никой не чува и не мисли. Едно е дънен разлив под налягане, което никой не може да спре седмици, съвсем друго е шланг/или тръбопровод в крайна сметка/, на който по всяко време можеш да му завъртиш крана. Нали се следят параметрите и налягането по системата. Стига сме се плашили излишно или може би съзнателно? Значи в България тръбата е бедствие, а в същото време оттатък в Александруполис няма притеснение? Верно, ама не мога да разбера какви са интересите на хората, които оспорват решение за тръбопровода. Това са хора които вероятно имат имоти по брега, които все още не са успели да продадат за хотели и да изкарат някой апетитен лев, но не може икономика да се развива без енергетика като едно от най-важното й перо. Без енергия не ще да има ръст и развитие. А ние мечтаем и искаме по-високи доходи. Е как!? Ще има и патролопроводи, и газопроводи и АЕЦ и друго, което е необходимо. Проблемът в България е, че малко средства се отделят за поддръжка на инфраструктурата и околната среда. Пример: като направим една детска площадка и това е. След два месеца изкъртят люлките, ама кой да ги подменя. Отиде още 15 години минимум без люлки до следващия ремонт на площадката. Така с цялата ни инфраструктура. Ние не обичаме или по-скоро нямаме навика да обръщаме внимание на тия "незначителни" за нас неща. Затова постепенно обръщаме всичко край нас на сметище. Тоест, искам да кажа, че опасността не идва от проектите, които си работят по цял свят, а от нашия манталитет по отношение на експлоатацията им. Така, че пияния руснак първо ще му се спре шланга и после фирмата причинила щетите ще си ги поеме и неутрализира. Другият път ще внимават повече от нас. Въпрос на разбиране и отстояване на интереси. А не са и само таксите. Това са и работни места.

Когато на тръгване от Приморско си платих 420-те лева за спането в апартамент на 4-5 етажното хотелче, двама мачароци и мацка ми се усмихваха от рецепцията и пожелаваха хубави неща. Въодушевен от любезното изпращане, и аз на свой ред любезно предложих да ознаменуваме момента с някакъв документ за извършеното плащане. Двамата мачароци забързаха мрачно нанякъде, а мацката притеснено затърси касовото апаратче, пък как ставаше, ама вие фактура ли или касова бележка, их пък какъв беше номера, то не беше скоро, ама как ставаше наистина, тц, тц ... дзър по телефона - ела да видиш искат бележка, ама не, тук нещо ... Дойде друг мачарок, никого не поглежда, грабна апаратчето, заръмжа му заканително, замагери нещо, появи се по някое време бележчица. Безмълвен жест към мене, поех я, благодарих, уф! Уф-ф-ф ... Обремених хората напразно, друг път няма да го правя. Такива ми ти работи ... Хайде честит доходен туристически сезон на НАП! Пък и на всички ни. Догодина пак, живот и здраве.

Вчера се върнах от българското черноморие и ми е интересно, къде този господин видя хотели от световно качество?! Уникалната природа е съсипана до безобразие. Няма никаква стилова идентичност, няма зеленина из самите курорти, инфраструктурата е ужасна, сергийки и битаци разположени навсякъде. Изобщо пълен кич и селяния. Аз лично съм много разочарован и вероятно за догодина ще отида на море в Гърция примерно.

Пич, препоръчвам ти горещо Турция - там си ЦАР! В България само на СПА, и то на определени места.

Присъединявам се - Турция и няма да съжаляваш.

Вероятно си прав. Аз не ходя по места и във време, когато има концентрация на селения, така че нямам такъв опит. Мисълта ми е, че все пак чужденците посещават черноморието и тази вечер по новините дори подчертаха увеличение на посещаемостта. Вероятно не преценят нещата от нашата гледна точка. На простотията и селянията гладат като на екзотика, която им липсва през останалата част от годината в по-подредените им общества. А да не говорим, че една част идват тук именно заради свободията по нашите хотели, плажове и най-вече заведения с алкохола и не смея да кажа, но не изключвам и по твърди вещества. Докото ние желаем като отидем на почивка да се съпреживеем като по-висока класа със съответното обслужване, защото просто това отношение изобщо ни липсва през останалата част от годината: в къщи/но комент-всеки знае него си/, в квартала сред съседите, на работа сред колегите, в магазина сред неприветливи магазинерки или даже на улицата сред тълпата, където има достатъчно сган, че да я гледаме и през почивката си. Ама няма начин сега не само порядъчните хора са на морето. "Бизнесът" е изнесен по морето. Ходете юли месец, хора. Сезонът е започнал, няма цялата тарапана, спокойствие и цените все още съвсем нормални. Море, дюни, вятър - изобщо природа, ландшафт. За ценители. Е, ако ви липсва тръпка, август е месеца, но рисковете остават за вас.

Дано си построите метрото и изгъзиците в София,софийски ГМО-та.Стези пари за сметка на милионите трудови хора от провинцията.Както и с помоща на на бездушните ви протежета -кметове по места,арендатори ,богаташи по поръчка.

Ако се издават визи на границата прихода от туризъм за 3 години ще се удвои.Ще се вдигнат цените и ще се удължи сезона.

Идеално.Значи от ДДС требва да постъпят не мо малко от 1,3 милярда лева ,а от коорпоративният данък 3-4 пъти по малко.Ще видим колко ще постъпят в НАП.Ще се установи КАК се краде в туристическата индустрия.Как?Като за последно!ето тъка.Чакаме резултатите.

Ти вярваш ли? Ха ха ха Ще се установи че е грешка станало

`Иии-бре-бре-бреееее ... Слушай народееее -- ще гърмим с топчето !` .. нали така (поне в смисъл) оповестил Боримечката нещото, което после станало съвсем обратното !? (то не за друго, ами поради непознаването на базови неща/параметри/процеси) Нека си пожелаем за в бъдеще (и дано близко) да започнем да виждаме/четем смислени и адекватни неща за/по Черноморието ни .

Поредна спекулация! Писаното категорично не е вярно. Вчера чух господина да казва това и по една от телевизиите. Ние нямаме държавен туризъм. И ако има такива пари то те са постъпили в частни ръце, което няма никакво отражение върху благосъстоянието на народа ( заплати, пенсии, цени и други), при все че този сектор се развива на базата на държавни (родни ) дадености и ресурси - море, слънце, въздух, храни, пътища ( все пак), проститутки и други. Държавата трябва да намери своето място в този бизнес пряко или косвено.

А къде такива приходи по време на крадливата тройна коалиция!? Трябваше да дойде най-успешното правителство, за да потръгнат нещата! Да благодарим на Господин Борисов за мъдрото му водачество на страната!

абе на тебе да не ти плащат да ги пишеш тия бисери на всяка новина.......хахахахаххаха??? Втори или трети твой коментар е подобен!!!! хихихихихихи развесели ме!! бравос! ако прочета още един такъв коментар ще съм сигурен че си взел някой лев......

100процента е платен. И наче нямаше да пише глупости

по времето на крадливата тройна коалиция КРАДАХА иСТРОИХА БЕЗОТГОВОРНО - а сега часпрома си получават вече резултатите !Ей за това сега ще отчитат печалбите на честните крадливи коалиционери , а за Държавата и народа .....данъци,такси,увеличения,глоби.....и всевъзможни извръшения за да напълним хазната !!!

дц

ако туристическият ни бизнес е наистина толкова добр еорганизиран защо не направят кампания за връщане на българските туристи - повишаване качеството на услугата при запазване на цените, безплатни паркинги пред хотелите и поддръжка на автомобилите докато си в хотела например и т.н. похвати, които ще са насочени главно към българските туристи. Заедно с една сериозна кампания за подпомагане на българският бизнес и икономика поне 20-30% от хората харчещи парите си в Гърция и Турция ще се върнат и ще ги похарчат в българската икономика. Всичко това обаче може да бъде обвързано и с вътрешен контол на самия туристически бизнес от страна на техните органиации - промотиране на хотелите, които не са "сиви", контрол за да не станат "сиви" и т.н. А за тока - това е недопустимо и не само организацията на хотелиерите трябва да съди електроразпределителните дружества, но и самата държава трябва да ги съди. Само че хотелиерите не знаели дали искат да ги съдят - може би защото ако им дойдат на проверка ще се окаже, че документите с които са построени хотелите им не отговарят точно на истината, че са построили трансформатори примерно за 20 стаи а имат 200 и т.н. Така че извода е само един - открит подход към проблемите в бранша, заплюване на сивите и далавераджиите (колкото и да са големи и влиятелни) и открита работа с клиентите за създаването на доверие в тях - аз лично бих помогнал на човек, който застава открито пред мен с пробелмите си, нуждите си отношението си и не бих дал и стотинка на мутри и селяндури, които живеят за да могат да си паркират новия Кайен пред хотела и да гледат туристите от високо, щото не са достойни за да познават далаверата.....

ами задължени са да ходят в гърция и турция при това просташко обслужване по бг черноморие и фекалните гейзери покрай всеки голям курорт който не си е изградил пречиствателна станция

И при това Зама по туризма и рудниците/!?!?/ Иво Маринов без да си мръдне ...пръста!!! Ама сега ще почнат едни хвалби - позната история от... жълтите мекерета Крушкова и сие!!! И така докато Бат`Бойко и Цветанов ги ... изловят!!!

Най-хубавите хотели в света! На всичко от горе ще се строят още, защото са малко. Трябвал му качествен персонал дето да му работи за 5лв./ден.

Цифра от 6.5 млрд. може да не е лоша ама трябва малко анализ. Под 150 лв. на българин средно за туризъм е просто стряскащо. Искам да е лъжа. Това е повече от криза и проблем. Масово хората караха на евтини частни квартири или пътуваха до плажа с кола. Частните квартири са си сива икономика. Вложеното в бетон вместо в нови технологии няма да ни направи по конкурентни и богати. Мутрохотелиерството е сив бизнес. На какво да се радваме? 5 милиарда от чужденци - ама бедняци т.е. в ЕС и Русия са зле и само за БГ им стигат парите. Е догодина може и да стигнат за Гърция и Турция. Колко пари са дали БГ в чужбина също е важно. Защо са залъгваме - и в туризма сме последни в ЕС.

Всички, които ходят в Гърция и Турция са комунисти. Как тогава Дянков да ви балансира бюджета? Как Бойко да ви направи средноевропейска държава? Как?

"15-20 млн. лева е оборотът на ден по българското Черноморие". Неможе да бъде. Не е повече от 150-200 лева на ден. Бедните "хотелиери" едвам свързват двата края.

Нека привържениците на "тръбата" Бургас - Александрополис да помислят пак... Това, което държавата ще получава за година от транзит на нефт, се "влива" за ден от туризъм. Да не говорим за екологичните последствия. За тях могат да питат рибарите от Мексиканския Залив.

Моите уважение към жителите на Бургас и Черноморието, но Черноморието не е цяла България, българи живеят и в други части на страната. За съжаление част от жителите в Бургас и околността упорито отказват да използуват главите си за мислене... Първо, Бургас-Александруполис е стратегически национален енергиен проект и ползите от него не се измерват единствено с таксите, които ще получава държавата, т.е. всички граждани. Основната полза за България е, че той би бил допълнителна гаранция за националната сигурност, така както съществуването на Козлодуй ни спести югославски сценарий през 90-те години, макар че повечето българи не осъзнават този факт. Второ, откъде накъде построяването на Бургас-Александруполис ще означава едва ли не край на туризма??? Откъде ги измисляте подобни глупости? В момента постоянно минават танкери през Босфора, което е МНОГО по-опасно от наземен тръбопровод. Всъщност авариите с наземни тръбопроводи са изключително редки и практически безпроблемни за отстраняване. Ако стане беля с танкер плаващ към Босфора обаче, българското Черноморие ще бъде сред най-засегнатите - момента страната ни е изложена на всички рискове на транспортирането на петрол през Черно море и Босфора (което никога няма да спре), без обаче да получава НИЩО за това...Ако се построи Бургас-Александруполис поне ще получаваме сигурни, сериозни пари десетилетия наред. Между другото, как така Турция хем построи петролопровода Баку-Джейхан, хем има най-печелившия и голям туристически сектор в региона и печели десет пъти от България - защо не си закриха туризма (по вашата "логика")? Да не говорим че Турция вече подписа договор с Русия и започва да строи още един петролопровод от Черно море (Русия) към Средиземно море...много тъпи тия турци, а, хич не се притесняват за бъдещето на туризма си и той напук на "умните" бургазлии упорито става все по-печеливш... Относно мексиканския залив - айде да не говорим глупости - там става въпрос за дълбоководно сондиране на хиляди метри и проблема изобщо няма нищо общо с петролопроводите. Да не говорим, че американците и БП нямат никакво намерение да спират добива на петрол там, независимо от съществуващите рискове - просто е супер печеливша индустрия и приходите от нея са далеч по-големи от каквито и да било възможни щети. Доходите от петролодобив в Мексиканския залив са от десетилетия, за десетилетия напред и никаква авария, била тя сериозна или не няма да спрат американците (и други) да печелят милиарди от петрол. Просто ще почистят и ще продължат. А аналогии с Бургас-Александруполис са абсолютно неуместни...В района на Бургас просто ще се изгради един терминал, от който ще се разтоварва петрола , а цялата тръба ще е наземна, нищо специални или опасно, така се транспортира петрол по цял свят от десетилетия. Ако терминалът ви е проблем - алоооо, мислете малко с главите си - как се доставя петрол за рафинерията в Бургас (!!!) десетилетия досега - по въздух ли, или с телепортация от космоса, нали пак е с танкери и с терминал.... То бива невежество, бива, ама...

Много задълбочен анализ приятелю, браво. Хареса ми частта за сигурните и сериозни пари за десетилетия напред. 35 млн. на година... Похвално. За изсичането на Странджа и Сакар не си се замислял, за това че тръбата минава през защитени резервати. С глобите на Еврокомисията, такива сигурни пари ще влязат, че тройно ще излязат от джоба на българския данъкоплатец. А това, че ще унищожим хиляди хектари гора не е важно, част от нея лонгозна. Хареса ми и това, че ще си изчистят... И накрая, ти колко ще вземеш от комисионни?

То това май е рекорд?.......

а данъци ще има ли???

Винаги поставяме коня пред каруцата. Стройхме хотели, без да се осигури качествена канализация и пречиствателни станции, без нужното обезпечение на ток и вода, никой хотелиер не ще да плаща и за пътища, а е виртуоз да си укрие данъците. Освен това новини като, спиране на тока в курортите, трябва да се крият а не да се разгласяват по тв-то щото пада имиджа на страната и туризма в нея. Съвсем друго са неустойките те трябва да се увеличат в пъти и да се плащат. Иначе туризъм друг път. И още нещо, като сме толкова зависими от руските туристи защо не се въведът визи за, например, 20 дни, важащи само за България и издавани на границата?!

"Хотелите ни са най-добрите в Света" - без коментар, че още не мога да спра да се смея! Този Тончев май пак е спрял хапчетата...

Драги ми, много си наивен ако смяташ, че Тончев е на ..хапчета!? А той е ..олигарх в туризма и заедно с десето Панковски от Алма тур мародерстват на руският пазар!? Провери, колко им струва билета до Петербург /туда и обратно/ и колко примерно до ... Лондон?