Тунел „Ечемишка” беше затворен след трагичен инцидент на 5 февруари. Специална експертна комисия, назначена от АПИ, предложи техническо решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност.

При 24-часов режим на работа беше демонтирана старата осветителна конструкция като бяха премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.

Вижте снимки >>>

За 5 дни се свърши повече работа, отколкото за 5 години, заяви служебният премиер Огнян Герджиков при пускането на движението през тунела.

„Искам специално да благодаря на регионалния министър Попниколов за това, че съумя да организира за изключително кратко време този ремонт - абсолютно необходим и задължителен, тъй като ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически затворена”, заяви Герджиков, цитиран от "Фокус".

„Искам да благодаря на всички участвали в тези ремонтни дейности - всички строители, които работиха денонощно. Затова ще ги поканя в Министерски съвет, за да изразя личната си благодарност към тях”, посочи още служебният премиер.

Има тунели в критично състояние, заяви пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

Николов не уточни за кои тунели става дума.

След инцидента в тунел "Ечемишка" беше възложен анализ на състоянието на тунелите по републиканската пътна мрежа пътна мрежа, които са общо 34.