Това обяви пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски след продължила близо 3 часа кръгла маса, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с безопасността и сигурността при извършването на автобусни превози на пътници, съобщи БТА.

Срещата беше провокирана от катастрофата на магистрала "Тракия", при която загинаха 8 души.

Московски каза, че вероятно в момента "критериите са слаби", след като за три дни и проверени 1885 автобуса, 26 са временно спрени от движение, а сред честите нарушения са пукнати дискове на спирачките, счупени стъкла, захабени гуми, предаде "Дневник".

Московски и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се договориха с представителите на браншовите организации предложенията за безопасността и сигурността на автобусните превози да бъдат обсъдени от експертна група и по-късно да бъдат направени законодателни промени.

Експертната група ще започне своята работа в началото на юли, като в нея ще бъдат включени представители на администрацията, бранша и специалисти по пътна безопасност.

В най-кратки срокове експертите ще излязат с обща позиция за промени и мерки, които да доведат до окончателно решаване на всички наболели въпроси при автобусните превози.

Цветанов каза, че превозваческите фирми ще могат да правят справки с КАТ за нарушенията на водачите, които наемат. По думите му не е нормално в България да има 28 асоциации на превозвачите.
"В България има 3000 автобусни превозвачи и всяко едно физическо лице може в момента да си купи автобус и да започне да го управлява", посочи още вътрешният министър. Това прави невъзможно гарантирането на необходимия технически контрол на превозните средства, коментира той. По негово мнение, без да се налага регулация от страна на държавата, броят на превозвачите и на автобусните линии трябва да бъде редуциран, съобщи БТА.

Автобусните превозвачи пък поискаха държавата да контролира предпътните технически и медицински прегледи, както и да се увеличат съвместните проверки на МВР и ДАИ. Те призоваха и при сериозни нарушения да се отнемат лицензите на автобусните фирми.

От своя страна транспортният министър Ивайло Московски обяви, че се работи усилено за въвеждането на нови изисквания при извършването на периодичните годишни технически прегледи.