Той имаше предвид решението за строежа на АЕЦ "Белене", което правителството трябва да вземе до края на март.

"Предстои едно важно събитие, което президентът обеща да организира в края на март - да събере Консултативния съвет по национална сигурност, на който той се ангажира да вкара темата за енергийната сигурност. Всичко ще стане ясно там, тъй като познавам позициите на ДАНС и ще видя дали тези позиции ще бъдат отстоявани в този вид, в който ги познавам или ще бъдат променени", добави съпредседателят на Синята коалиция, цитиран от БГНЕС.

Според него много зависи и какви позиции ще заеме Министерството на икономиката - ще остане ли на позициите, защитавани от Трайков за бъдещето на енергетиката, или те ще бъдат променени. Интересува ни стратегическата ориентация на новия икономически министър, подчерта Костов.

Самият Бойко Борисов по-рано днес даде неясен коментар за АЕЦ "Белене". От една страна заяви, че преди месец е изпратил Трайчо Трайков и Симеон Дянков в Москва, за да кажат, че спираме проекта, но от друга страна заяви, че все още чака доклада на консултантите и решение не е взето. Премиерът заяви, че дори ще предложи на президента да свика референдум за строежа.

Иван Костов каза още, че когато здравният министър Константинов е встъпвал на поста си, му е казал, че няма да получи подкрепа от ГЕРБ за осъществяване на реформи в здравеопазването, защото нямат нагласата за това.
"Мисля, че нещата не са се променили по отношение на ГЕРБ - няма значение кой е министър, има значение каква е политическата воля на управляващите да платят цената на едни много закъснели реформи в здравеопазването, е мнението на лидера на ДСБ.

"Очевидно във властта по върховете има голямо напрежение – не знам за какво точно, там всичко е зад завесата. Разбирам, че и зам.-председателят на ДАНС е подал оставка. Очертава се една тенденция - когато г-н Драшков освободи ДАНС, идват избори и правителството си ходи. Държавата става непредсказуема и това е най-опасното", коментира пък лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него проблемът е, че да смениш пешки, без да се промени посоката на развитие на страната, не решава нищо и България затъва в блато. Станишев допълни, че основната цел на опозицията е вътрешният министър Цветан Цветанов, който "системно злоупотребява с държавна власт за партийни цели".

"Трайков провали проекта "Белене", който е от изключително значение за нашата енергийна и икономическа сигурност и трябваше да се "оцапа" в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката", коментира пък Румен Петков от БСП. "Може ли да провалиш летния сезон със скандала с неизвозените туристи, да не изпълниш разпоредби на ЕС, може ли да провалиш зимния сезон - една седмица нямаше ток в отделни комплекси, и да седиш министър, който отговаря за туризма".

"Персоналните промени в кабинета са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм", каза пък Лютви Местан от ДПС. Според него  обаче ГЕРБ има нужда не само от персонални промени, но и от генерална корекция на политиките си. "Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две министерски оставки, си прави грешни сметки. Отговорността на премиера е в акта на предлагането на министрите и този номер - министърът е сгрешил, махнах го и темата е приключена, вече няма да сработва", добави той. 

Явно ГЕРБ има кадрови проблеми и дефицити, коментира и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той предложи да помогне на ГЕРБ с хора и в сферата на икономиката, и на здравеопазването, ако им липсват такива. "При липса на визия за страната няма значение дали Трайков, или друг ще е министър, този, който сега ще го замести, ще продължи същата политика", добави той и припомни, че "Атака" преди време настояваше за неговата оставка заради лобистки интереси за чужди монополи. Той обаче попита защо, ако в Катар има протоколен гаф, не се иска и оставката на Николай Младенов, тъй като визитата е организирана от Външно министерство.

"Колко да са чести смените на министри се определя от дневния ред на обществото, когато има недоволни от работата на различни сектори, е естествено да има смени", заяви на свой ред зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. На въпрос защо си отива Трайков, той отговори, че няколко пъти министър-председателят Бойко Борисов завоалирано се е опитал да каже, че е недоволен от неговата работа. "Общо взето, в политиката трябва да се чете и между редовете", добави той.
Според Главчев оставката на Константинов е логично действие, когато обществото не е доволно, въпреки големите му усилия.