„Това означава, че голяма част от тези хора са под линията на бедността, която е 211 лв.”, уточни той на форум, с който се постави началото на национална седмица, посветена на борба с бедността, пише КРОСС.

Младенов припомни, че предложението на Министерството на труда и социалната политика е заплатата от януари догодина да бъде вдигната от 240 на  270 лв., добавя БТА. Той се надява кабинетът да вземе най-правилното решение и от догодина да расте минималната заплата.

Работодателите и синдикатите работят по механизъм за определяне на минималното възнаграждение, но имат известни различия, правителството също ще вземе отношение, добави той.
Социалното министерство преговаря с финансовото за минималната заплата, каза Младенов и коментира, че "нагласите са добри".
 
Относно диференцираните прагове за самостоятелно осигуряващите се, Младенов обясни, че НАП и НОИ работят по въпроса. Праговете ще бъдат определени на базата на събираемостта на вноските на самосигуряващите се. Това ще става по три скали. 

Министерството започва сериозни промени, насочени към уязвимите групи, каза Младенов и уточни, че част от тях са промени в закона за интеграция на хората с увреждания.
Ще бъдат финансово остойностени социалните услуги, от които се нуждаят хората с увреждания, каза зам.-социалният министър Валентина Симеонова. 
Догодина ще се дават ваучери на хората с увреждания, за да могат да наемат личен асистент.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани пък каза на форума, че се предвижда следващите три години да бъдат закрити всички институции за деца с увреждания.

92% от запитаните българи в проучване на Евробарометър смятат, че бедността в страната е широко разпространена. Проучването за нагласите на европейските граждани по темата за бедността е от миналата година. Почти 80 милиона души в ЕС - 16% от населението, живеят под линията на бедност.

За около една четвърт от хората човек е беден, когато разполага с толкова ограничени средства, че не може да участва пълноценно в обществото, в което живее. Други 22 процента виждат бедността като невъзможност да си позволиш основните стоки, от които имаш нужда, за да живееш.
За 21% да си беден означава, да зависиш от благотворителност или обществени субсидии. 18 на сто вярват, че хората са бедни, когато живеят месечно с по-малко от определеното за праг на бедност.
 
Почти 3/4 от европейците чувстват, че бедността в страната им е широко разпространена. Само повече унгарци в сравнение с българите смятат, че бедността е широко разпространена в страната им - 96 на сто, у нас са 92 на сто. Според данни на НСИ делът на работещите бедни за 2008 г. у нас е бил 7,1 на сто, докато при безработните е 53,3%.
По данни на НСИ за 2009 г. нивото на заетост сред жените е 58,3% срещу 66,9 на сто сред мъжете.