500 000 ”работещи бедни” на минимална заплата

Около 500 000 души в частния сектор получават официално до 270 лева заплата и според социалния министър Тотю Младенов те са "работещи бедни".

Обратно в новината

Коментари - 500 000 ”работещи бедни” на минимална заплата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А, защо не започне всеки да се осигурява на колкото иска. Взима си бруто от работодателя и се осигурява както пожелае. Хем профсъюзите ще са доволни, хем работодателите няма да са виновни. Кой колкото си изработи си го получава и после сам се оправя. Така е честно.

Чисто и просто няма да има икономика. Освен ако не се постигне производителността на Западноевропейците.

Животът на давените е в тяхните собствени ръце .(както и задължението да удавят тези, които се опитват да ги удавят)

А какво ще стане ако например напишат закони за тези работодатели да спрат да се оправдават със тази криза и да не лъжат и бавят с месеци заплатите на работниците.Извън България също има криза, но който си работи си получава възнаграждението.

Сит на гладен не вярва.Защо Тотю не напусне държавната ясла и да се чуди да оцелява или да се самоосигурява? Ако е некадърен да си изкарва хляба никой не му е виновен. Да си сяда на задника и да не лае по добрата част от българите. Много самооцеляващи вече не могат да си плащат и здравните осигуровки.Парите в държавата не стигат , защото се храни огромна полиция, а сигурност няма, социално министерство за обслужване циганската популация, министерство на земеделието за увеличаване цената на хляба, ненужното министерство на спорта и т.н. Какво е направил Тотю да съкрати разходите в неговото министерство?

Ще имаш повече пари!!! Ще пазаруваш повече, икономиката ще се раздвижи. Ще плащаш по-високи осигуровки в държавата ще отиват повече пари за пенсии, здравеопазване.. А сега никви заплати, съответно никви осигуровки никви пари във фондовете. В момента наличните пари се разпределят крайно неправилно, на масата от хора нищо, а на една малка част всичко останало! Ще зацикли всичко, не ами

ТОВА НЕ Е ВЯРНО И Г-Н МЛАДЕНОВ И ВСИЧКИ НИЕ ГО ЗНАЕМ.ТОВА Е ОСИГУРИТЕЛНАТА ЗАПЛАТА,НО ИСТИНСКАТА Е В ПЪТИ ПО-ВИСОКА.ТАКА СЕ КРИЯТ ДАНЪЦИ.ДА НАПРАВЯТ ОЩЕ ТОЛКОВА ЗАПЛАТА ,НО В КУПОНИ ЗА ХРАНА И ОЩЕ ТОЛКОВА ЗА ЛЕКАРСТВА,КИНО,УЧЕБНИЦИ,ДРЕХИИ ДР.ТАКА РАБОТОДАТЕЛЯ ЩЕ ПЛАЩА СЪОТВЕТНИЯ ДАНЪК,А РАБОТНИКА ЩЕ ИМА ЧИСТО ЩО-ГОДЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.И ПЕНСИЯТА ДА МУ СМЕТНАТ НА ТОВА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.НО НЯКОЙ БЕШЕ СПОМЕНАЛ ЗА АДВОКАТ.АМИ ТЕ ВЗЕМАТ 500 ЛВ.САМО ЗА ЕДНО ДЕЛО,ДА НЕ БРОИМ КОНСУЛТАЦИИТЕ.КЪДЕ Е РАВНОПРАВИЕТО-АЗ ИНЖЕНЕР,ПЪЛНИЛ ГЛАВАТА СИ С ФОРМУЛИ И СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ЧЕТА ВСИЧКИ НОВОСТИ И ТОЙ-АДВОКАТ-НАЗУБРИЛ 1О УЧЕБНИКА И ТОВА ДОКАТО УМРЕ САМО СИ ЗНАЕ.

А дали са само 500 000 , г-н министър? Повечето от тези 500 000 имат непълнолетни деца, някои от тези 500 000 имат безработни съпружески половинки ... Сит на гладен дали ще повярва ...

Разбиха България. Хората освирепяха, никои на никого не помага. Имах десетки приятели, но когато ми се наложи да им поискам двуцифрена сума за да си доплатя за първия ми билет до Англия, никой от тях не ми даде. Нямали... Никой, а са на големи постове хора... , други имат фирми... Затова - за мен България вече не съществува. Тя е само един спомен.

Всички хора, живеещи днес, са щастливци - те са от малцината избрани да ЖИВЕЯТ, ДА СЕ РОДЯТ! Всички те имат един малък отрязък от време, когато са живи, който никога няма да се повтори. ЖИВОТЪТ Е УНИКАЛЕН! Защо тогава някой ги прави на маймуни? Защо не могат да се реализират, да изживеят този прекрасен живот така, както искат? Да не би само Тотю Младенов да е на този свят?

Докога ще се чуват изказвания ,че цените на европеиските стоки са по- високи ? Заедно с това нека се сравняват нашите и европеиските заплати и пенсии. Но ни ви е изгодно, господа управляващи!!!Защото джоба ви е пълен с пари и не мислите поне малко за бедните!А бизнесмените живеят като царе и на работниците дават само трохи. В същото време ако може да им работят денонощно, пак ще бъдат недоволни. Така е в Б-я, за съжаление.

Имам няколко въпроса.Колко е заплатата на този министър , колко пари струва колата с която го возят. колко човека са ангажирани около него секретарки охрана и един куп подобни.Колкото се краде в момента никой за 20 години не го е правил. СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВАРВА това е казано много преди аз да съм се родил и г-н Министъра в момента цялата държава замира а някой стават все по богати за сметка на 500000 човека

Ситият на гладния не вярва. Тази приказка е най-вярна в ситуацията. Айде, да видик, как другарите от политиката ще издаянят с 200 кинта на месец.

От друга страна и българския работодател е ужасна скръндза. Имам скорошни наблюдения над обявите за работа в София. Е, няма такъв смях. Една камара изисквания за заплата от 400-500лв.

Даа, и аз съм работещ беден. Само че програмист, който се води компютърен оператор.

КАК СА ПОЗНАЛИ, КОГАТО СА МУ ДАЛИ ИМЕ, ЧЕ ТОТЮ! А ТОТЮ Е ИНЖЕНЕР, И С ТОВА ПОТВЪРЖДАВА ЛАФА, ЧЕ И КУЧЕ ДА НАПИШЕШ НА БЮЛЕТИНАТА НА ГЕРБ, ЩЕ СЕ ДОМОГНЕ ДО ВЛАСТТА! ТА ТОЙ Е ПЪРВИЯ НЕ ИКОНОМИСТ - СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР, ОТКАКТО ИМА ТАКИВА! КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ!.

Да я вдигнат, но да диференцират осигуровките на самоосигуряващите се. Аз съм земеделски производител, а ме смучат колкото един адвокат, дето само за "добър ден" взима, колкото аз за година...

Ами те работят по въпроса. Чувам /чета тук-там/, че за повечето дейности "диференцираните осигуровки" са вече готови, само че работещите по тези въпроси няма как да са селскостопански производители /или друг вид производствени работници/ или пък, такива, получаващи /или някога получавали/ много ниски или минимални доходи, така че твоите /а и на много други самоосигуряващи се/ очаквания за справедливо диференциране на "осигуровките" едва ли ще се покрият някога с реалните /задължителни за САМОосигуряващите се в ДОО /ДЪРЖАВНО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ е, нали?? И защо ли името му е ДЪРЖАВНО общ. осигуряване, пък в него има задължени САМОосигуряващи се, които /според мен/ плащат най-много, и срещу това получават най-малко! СОЛИДАРНО, нали !?!?!?!

Тотю денонощно работи! Дори докато спи брои безработни, работещи бедни... Брои овцете Тотю, колко са отселяли...

Каква социална политика, ще провеждате с 270 лева? С МРЗ от 270 лева ликвидирате здравеопазването, образованието, културата, пенсиите... ликвидирате държавата, престава да изпълнява функциите и губи смисъла си! Ако това е задачата, кажи!

Този министър (а и цялото това правителство) да оптимизира броя на персонала в централните управления в министерството му и в подразделенията към него, за да дава съвети на хората с частния сектор! Загубата от излишен персонал в Полицията, в Армията, в министерствата и в разните агенции възлиза вероятно на 2-3 милиарда лева.

Въпрос до всички - Какво ще се случи, ако чисто хипотетично, минималната заплата е 1000 лева?

Ще ти се вдигнат всички вноски свързани с минималната заплата и ако си без работа си загинал. Примерно за преглед при лекар ще стане 20 лв.

Ей,къде живееш бе,ми то сега е 20лв.минимум!

Понеже произвеждаме по-малко, всички отиват в сивата икономика за да оцелеят.

А защо произвеждаме по-малко? 1. Защото няма кой да го купи. 2. Защото хората свиват потреблението, ограничавайки се в мизерните си доходи. 3. Защото има внос на много по-ниска цена от родното производство. 4. РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е ЛИКВИДИРАНО.

ясно какво, ще се работи на дву и три часов работен ден

Как какво - ще доплащаме още повече да ни лекуват и така ще осигурим още по-голям резерв на Дянков!

Отговор:ще стигнем Румъния,но няма да е голямо постижение.Просто безработицата ще нарасне.

Ами, чисто хипотетично, народното събрание ще си вдигне три пъти заплатата!

Ами държавата ще фалира, защото ще трябва да плаща минимум 1000лв заплата на държавните служители.Тя и без това е фалирала.Странно е защо като все се сравняват с европа не въведата минимална часова ставка , както е в Европа

До като има работещи бедни само формално ще сме в ЕС и в Европа изобщо.

Имаш ли на представа в Щатите колко по-жестоко е положението с т.нар. работещи бедни? Тук поне ако имаш къде да живееш, пак имаш повече шансове да оцелееш.

Или министъра не е в час, или се прави на такъв. Няма такива заплати в частния сектор!!!! Това са "официалните"заплати.

Май ти не си в час-има и още как!

"Бедните работещи" в частният сектор, а за държавния кой ще говори????Първо държавата да си оправи къщичката пък после да говори и съветва в лицето на министъра.....

Каква е разликата между да работиш на държавата и да работиш на чорбаджията?Като изключим случая на държавния служител,където получаваш много и работиш малко,в останалите случаи получаваш малко и почти не работиш,виж при частника работиш много,експлоатиран си и получаваш малко!Държавната работа все пак е за предпочитане при тази алтернатива!

Е, все пак частният сектор е движещата сила в една държава, редно е да получават повече. Дори много повече, ако питаш мен. Много, много повече. Какво им е на държавните служители - отпуски, осигуровки, гарантирана заплата всеки месец, условия за труд (топличко през зимата, тоалетна, в някои случаи столова), стресът изобщо не е като в частния сектор, където се биеш за всеки клиент. Ако не осигурят държавна протекция на частния служител самата държава скоро няма да я бъде.

Омръзна ми да плащам пълни осигуровки, докато други се осигуряват на 4 часов работен ден , а работят по 8 часа. Не ми се мисли каква пенсия ще получа като осигурявам други и разни тарикати роботодатели.

Ще получиш по-голямапенсия от тези на 4 часа.....мисли преди да пишеш глупости!

Да може и да получи по голяма пенсия, може и да не получи, но първо ще трябва да доживее за да види.

Дано доживея до пенсия, но хич не са глупости, това че роботодателите, за да не си нарушат стандарта на "звезди",осигуряват подчинените си на 4 часа и така ти знаеш кой е ощитения. Тези който си плащат пълни осигуровки и тези който са на 4 часа. Законите ни са такива в тази държава.Направят закон , но винаги оставят вратичка за да се облагодетелстват-независимо от коя партия са. После иди кажи че социалната стачка не е политическа.

Тотю преброил 500 000 работещи бедни докато го мъчела следобедната безсъница! Е, така е то, Тотю, трудно се спи седнал зад бюрото, па било и министерско!

Добре се спи да ти кажа в кабинета има меко диванче,където си дремваш следобед,а цербера секретарка бди да не те безпокоят,а понякога втората секретарка млада палавница ти прави компания да не ти е скучно.....на диванчето де!

Да бе да, 270 официално а останалото на ръка. После идва чужденеца, и ти понеже си работил в нормални фирми на добри заплати и пълни осигуровки, му казваш че за управител на фирмата му в България искаш 6 000 лева (горе долу нормална заплата за инженер в други държавиии от ЕС) чиста заплата и той започва да ти обяснява как така искаш толкова много като информацията му била за не повече от 1000 лева за тази позиция въпреки че сме в ЕС и плащаме всичко от скъпо прескъпо. Всъщото време очаква да прави милиони лева оборот тук. Минималната заплата 800 лева нето и толкова. Стига са правили милиони на наш гръб а да внасят осигуровки стотинки. После като се пенсионираш ще разбереш каква грешка е било да се навиваш на такива схеми. Българските фирми, които осигуряват на пълна работна заплата се броятсигурно на пръсти.

Ех, да имаше как всички да сме НАЕМНИ РАБОТНИЦИ при 1000 лв.мин.заплата... Ама нали все ше трябват и работотдатели, които да ги плащат, а и продукт, който да се продава, при този разход на труд... Иначе откъде ще ви дойдат паричките? Ще печатаме ли? Лошо е, когато се говори "на парче". Работната заплата е толкова, колкото струваш ти и продукта произведен от теб, в условията, в които работиш и съществуваш... Как никой от Вас не направи връзка с това, което излиза от ръцете му? Ако продукта ти се продава за 10000 лв., естествено е да получиш заплата от 1000 лв. Иначе няма кой да ти ги отпечата... "Крушката си има опашка" са казали старите хора... Ясно е, че всички наемници в България са безценни. Ама докато няма кой да ги оцени

дедо. май тази теория не е съвсем верна.от доста време я 4уваме... подплатена с теорията за ниската производителност у нас... КАК СТАВА , 4Е 4УШКИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИ В ГЪРЦИЯОТ НАШИ РАБОТНИЦИ , ПРИ НАДНИЦА 3- 35Е СА ПО ЕВТИНИ ОТ ТЕЗИ ДЕТО СА ПРОИЗВЕДЕНИ С НАДНИЦА ОТ МИНИМАЛ ЗАПЛАТА. Т.Е. 12- 15 ЛВ НЕКА СИ СПОМНИМ , ХОРА РАБОТИЛИ В БЪЛГАРИЯ И ПОСТИГНАЛИ ОПРЕДЕЛЕНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ, ТО В 4УЖБИНА ПОСТИГАТ 2 -3 ПО- ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ.НЕКА СИ СПОМНИМ ПРИМЕРА С ЦИГАНИНА ДЕТО КОПАЛ НА РЪКА,А ПОСЛЕ МУ ДАЛИ БАГЕР....В КОЙ ОТ ДВАТА СЛУ4АЯ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТА Е НАРАСНАЛА....КОЙ ЩЕ НАКАРА НАШИТЕ ПРЕДПРИЕМА4И ДА ИНВЕСТИРАТ В НОВИ ТЕХНОЛОХИИ А НЕ В СКЪПИ КОЛИ И" ТЕЖКИ"ОБЯДИ...АЛООО ИКОНОМИСТИТЕ... НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЩИПАНИ.. ЗНАМ , 4Е НЕ ВИ СЕ ДАВАТ ПАРИ4КИ.. НО ТАКА Е....НЕ МОЖЕ ДА КУПУВАТЕ БИКИНИ И ПРАШКИ НА ЛЮБОВНИЦИТЕ СИ ЗА 300Е И ДА КАЗВАТЕ , ЧЕ 240 Е ИСТИНСКИ РАЗКОЖ..

Прав си, но истината в случая има и друго лице, а то е че много (да не кажа почти всички) от работодателите живеят в много повече лукс отколкото могат да си позволят, т.е. отколкото произвеждат. А този лукс е за сметка на работниците и служителите - осигуряване на нереално нисък доход, за много по-кратко работно време или (това вече е брутално) неплащане на заплата. Ето този вид капитализъм доведе пролетарския комунизъм. И двете неща са ми еднакво противни, ама ние май толкова си можем. Миналия месец в ''Труд'' четох за милионерите Баневи - скъпи играчки и заплати, неизплащани с месеци. Хайде, няма сега да се питаме откъде дойдоха тези милионери, защото едва ли са били от народа :-)

Как само търсат да скубят народа . Ами те го докараха хората да не си казват колко взимат .Като разходите са им много за обикновенен начин на живот само градината на детето е 100 лв . И ако се разболее поне веднъж в Месеца поне още 40-50 лв.и като се събере всичко кво става че не тябва да живеем В ТАЗИ ДЪРЖАВА.

Говорите само да се намирате на работа.Имам малка фирма.МоП ми е 291 лв.Ако обявя че плащам 400лв. заплата близо 50% са данъци и осигуровки, значи стават 600 лв. 5 човека по 600 лв. колко прави 3000 ами , наем ами за счетоводител за отопление за СОТ,кои ги плаща и колко печалба трябва да имам за да съществувам а моя труд не го слагам изобщо.В същото време един циганин дойде да ти маже и на ден иска сто лева без данък без нищо и реве за помощи.

Абе не знам колко ти е малка фирмата, но хората не са длъжни да работят точно при теб, и то за жълтите стотинки, които им плащаш. Като нямаш пари няма да правиш бизнес. Ти за тия пари какви хора ще си намериш? Може би пенсионери, защото човек под 60г. едва ли би се съгласил да работи за тия смешни пари.

О господинчо, сигурно не сте дали и стотинка от Вас за благото на някои друг а ,сте наемен работник.Колкото до работници дал бог за едно място при мен на 4 чса кандидатствха 80 човека,така че всички не са от голямово добутро като Вас.Никои не се замисля за тези които чакат наготово и живеят от нашите вноски ами все гледат да окипазят работещият и предприемчивият.

Викни си фирма да ти маже и фактура ще ти издадат. :))

Ами то е много лесно бе, като не можеш да осигуриш свестни заплати на работниците си, просто не назначаваш такива и всичко си вършиш сам... ако можеш. А ако не можеш, закриваш фирмата и ставаш и ти наемен работник и някой такъв като тебе ще те наеме на 270лв със същите оправдания. Простата истина е, че в момента голяма част от фирмите не плащат ВЪОБЩЕ заплати и се опрадават с кризата. Така че бай Тотю пак не е в час.

затвори си фирмата като ти е скъпо. моята ще вземе освободените работници от теб и няма да има безработица. дори ще им дам по-големи заплати и със пълни осигуровки. ти нямаш пари и хората ти виновни и да лъжат за да си добре . много си нагъл ми се струва. като не можеш да изпълниш условията марш. нали и ти така правиш с работниците?

Тоя мълчи, мълчи, пък като каже нещо, то излезе лъжа.

А какво пречи да се обяви почасово заплашане и се определи минималното такова, но по отрасли и за съответната длъжност? Ама синдикати няма г-н Младенов, ако не сте забелязал. Работодателите сами няма да си намалят печалбите и сивата икономика ще оцелява.

Колко си прав само...Ех, ако можеше само да се вдигнем всички срещу експлоататорите...но сме си овце и си живеем като роби на минимална заплата, че не дай боже и нея да ни я отнемат...не смеем да кажем "стига вече" на мутрите и "инвеститорите".

Нека многоуважаваният министър да ми предложи работа за повече пари! Майка съм на малко дете/както и много други/ и никой работодател не иска да назначи такива работници/ -да си вземат често болничен/. Затова, въпреки висшето си образование, работя за 300 лева и 5 часов работен ден.

1-во, никой не е длъжен да ти намира работа. 2-ро, предложението е да се вдигне заплатата от 240 на 270. Ти взимаш 300лв. за 5 часа, което ще рече 480лв. за пълен работен ден. Явно тази промяна не те касае. 3-то, на мен ми писна да плащам с моите осигуровки за всички тарикати, които се осигуряват на минимална заплата.

Жената иска да сеосигорява на повече и съответно да получава повече,но не и дават!Твоето изказване е просташко и явно олицитворява примитивизма ти!Представител си на групата от така наречените "човека словесний паднал е до скота"!

Ами недей ги плащай бе,тъпчи в буркани и като решиш че не ти се работи повече се пенсионирай!

Правилно! Минималната заплата а наред с нея и всички останали трябва ежегодно да растат, включително и догодина!